Konyha

Mustáros grillezett lazac vajmártással és vajas zöldséggel

Egy egészséges és könnyed fogás a halas ételek szerelmeseinek.

Forrás: MTVA/Főmenü

Hozzávalók:
Lazacfilé 1db, kb. 6-700 g-os filé
Magos mustár 3 ek
Méz 1 ek
Citrom, vékonyra szelve 2 db
Só, frissen őrölt bors ízlés szerint

Vajmártás:
Fehérbor, rizling 3 dl
Vöröshagyma, finomra vágva 2 fej
Fokhagyma, aprítva 2 gerezd
Tejszín 3.5 dl
Vaj 150 g
Liszt 3 ek
Snidling és petrezselyem, aprítva 1-1 köteg
Citromlé pár csepp

Vajas zöldség:
Sárgarépa karikákra vágva 2 szál
Brokkoli, rózsáira szedve 1/2 fej (+a szára)
Cukorborsó 2 nagy marék
Gombafejek, apró 2 nagy marék
Vaj 80 g
Petrezselyem, finomra vágva 1 köteg
Fokhagyma, aprítva 2 gerezd
Citromlé pár csepp
Só és kevés cukor ízlés szerint

Elkészítés:
A lazachoz egy tűzálló porcelán aljába sütőpapírt terítünk. Vékonyra szeljük a citromot és kiterítjük a papíron. Ráhelyezzük a lazactörzset, sózzuk, borsozzuk mindkét oldalát. Kikeverjük a magos mustárt a mézzel, és beecseteljük vele a halat.
A sütőt már korábban grill fokozatra és maximális hőfokra állítottuk, mehet be a hal.
Késpróbáig sütjük, azaz, ha nem érzünk ruganyos ellenállást a halhúsban, elkészültünk. Halméret függő, de nem szokott 12-15 percél több lenni. A vajas zöldséggel és a mártással tálaljuk.

Vajas zöldség:
A sárgarépát és a brokkoli szárat nagyobb serpenyőbe, lábasba tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ne lepje el. Sózzuk, pici cukorral ízesítjük, hozzáadjuk a vajat. Lassan megpároljuk, a pároló lé legyen olyasmi a vajtól, mintha tej volna, ebben pároljuk a zöldséget. Mikor majdnem kész, hozzáadjuk a többi zöldséget és két gerezd megroppantott fokhagymát, nagyjából egy időben.
2-3 percig pároljuk már csupán, ekkorra a lé nagyja párologjon el, és a vaj legyen majdnem szirupos.
Temérdek petrezselymet adunk hozzá és pár csepp citromlevet is.

Vajmártás:
A vaj felét habzásig melegítjük, majd szőkére pirítjuk benne a finomra vágott hagymát. Apránként elkezdjük felöntögetni a borral, de mindig csak keveset, hogy szinte azonnal el is párologjon. Ha elfogyott a bor, és újra sistereg a hagyma, kevés lisztet zsemleszínűre pirítunk a hagymán. Felöntjük tejszínnel, majd alaposan kiforraljuk a mártásalapunkat. Ízesítjük sóval, majd apránként beledobáljuk a vaj többi részét, de ügyeljünk rá, hogy ekkor már ne forrjon. Ha kész, leszűrjük, és csak ezután adjuk hozzá a snidlinget és a petrezselymet finomra vágva. Pár csepp citromlével frissítjük.