Konyha

Csúsztatott palacsinta, gyümölcskásával nyakon öntve

Fenséges desszert-költemény.

Forrás: MTVA/Főmenü

Hozzávalók:

Palacsinta:
Zabliszt, házi vagy készen vásárolt 125 g
Mandulaliszt (vagy apróra darált mandula) 50 g
Cukor 40 g + 20 g
Tej 0.6 l
Tojássárgája 4 db
Tojásfehérje, habbá verve 4 db
Vaj, kézmelegen 60 g
Sütőpor 1 kk
Vanília kikapart magja 1 rúd
Só 1 nagy csipet
Olaj a sütéshez

Túrótöltelék:
Túró, áttörve 250-300 g
Citrom leve és reszelt héja 1 db
Porcukor ízlés szerint
Tejföl 1-2 ek
Vaníliás cukor 1 csomag

Egyéb töltelékek:
Meggylekvár vagy szilvalekvár ízlés szerint
Porcukor és darált mák keveréke 0.5-1 arányban, csipet só, kevés
szilvalekvárral szaftosítva ízlés szerint
Darált pörkölt dió, és porcukor keveréke 1-0.5 arányban, csipet só,
kevés barack lekvárral szaftosítva ízlés szerint

Porcukor a tálaláshoz ízlés szerint.

Elkészítés:

A palacsintatésztához a tojássárgáját habosra keverjük a cukor nagyobbik részével, a kézmeleg vajjal, majd hozzáadjuk a tejet, mandulalisztet, zablisztet, sütőport. Hagyjuk 30-40 percig pihenni.

A tészta pihenője alatt van idő elkészíteni minden tölteléket:
A túrót kikeverjük a hozzávalókkal és a lekvárokat is átkeverjük, a diót, mákot ízesítjük porcukorral és szaftosítjuk kevés lekvárral, hogy kenhető legyen.

A palacsintatészta pihenőjének elteltével a tojásfehérjékből és a cukorból kemény habot verünk, majd hozzáforgatjuk a palacsintamasszához.
A palacsintasütőt vékonyan megecseteljük olajjal, és nem túl forró serpenyőben sütjük a palacsintáinknak csak az egyik felét, egészen addig, míg a teteje is elkészül, megbőrősödik.

Egy tányérra csúsztatjuk/vagy borítjuk, és még melegen kenjük meg a tetszőleges töltelékkel, majd jöhet rá a következő palacsinta, egészen addig, míg elérünk egy kellő, kb. 5-7 centis magasságot, vagy el nem fogy a tésztánk.
Az utolsó palacsintát a sült felével felfelé tegyük a tetejére és hintsük meg porcukorral.
Langyosan cikkekre vágva tálaljuk a gyümölcskásánkkal.

Gyümölcskása (Rote grütze):
Fagyasztott gyümölcsök:
áfonya, málna, eper, szeder, ribizli, meggy 1-1 maréknyi
Kristálycukor 15 dk
Kukoricakeményítő 1-2 ek
Gyömbér, aprítva 2-3 dkg
Fahéj, őrölt 1-2 csipet
Kardamom, őrölt 1-2 csipet
Szegfűszeg, őrölt 1-2 csipet
Narancs, héja 1 db
Vörösbor, száraz 0.5 l
Vanília kikapart magja 1 rúd

Karamellt készítünk a cukorból, majd a serpenyőben lehűtjük kb. fél liter száraz vörösborral (vagy meggylével), belereszeljük egy narancs héját, befűszerezzük, az aprított gyömbért is beletesszük, jöhetnek a fagyasztott gyümölcsök, kavargatjuk, összeforraljuk, majd beleöntjük a vízzel kikevert kukoricakeményítőt. Ha kellően sűrű a „kásánk”, tálkákba rendezzük tálalásig.