
Forrás: MTVA/Főmenü
Hozzávalók:
Burgonya, karikákra vágva 4-5 közepes szem
Csiperke és laskagomba 500 g
Húsleves 1 l
Vargánya, szárított 2 marék
Vöröshagyma, finomra vágva 3 fej
Vaj Kb. 100 g
Fokhagyma, aprítva 4 gerezd
Tejszín 3-4 dl
Tejföl 1 dl
Kapor, aprítva 1 nagy köteg
Tojás 1 db/fő
Liszt 2 ek
Friss kakukkfű és rozmaring 4 szál és 2 szál
Só, frissen őrölt bors ízlés szerint
Ecet 10%-os 3-4 ek + a buggyantott tojások főzéséhez
Burgonyagombóc:
Burgonya, héjában főtt, áttörve 250 g
Búzadara 1 ek
Vaj, kézmelegen 1 ek + 1 ek
Tojássárgája 1 db
Liszt 8-10 dkg
Keményítő 1-2 ek
Só egy nagy csipet
Elkészítés:
Burgonyagombóc:
A héjában főtt, hideg, áttört burgonyát elkeverjük a többi hozzávalóval, de ne dolgozzuk sokáig, mert nagyon nyúlóssá válhat! A kész tésztából egyforma méretű gombóckákat készítünk, nagyjából 2-3 centiméter átmérőjűeket. Lisztezett, sütőpapírral bélelt tepsire gyűjtjük a gombócokat, majd gyöngyöző, sós vízben főzzük készre. Ha feljönnek a víz tetejére a gombócok, további 2 percig főzzük, majd vegyük ki a főzővízből, kevés vajjal átfényezzük, letakarjuk, hagyjuk pihenni, míg a leves elkészül.
Kulajda:
A szárított vargányát, a rozmaringot, kakukkfű szárat a forró húslevessel leforrázzuk, letakarjuk és hagyjuk pihenni felhasználásig.
A vastagabb karika burgonyát vajon aranyszínűre pirítjuk, ha elkészült, félretesszük. A megmaradt zsiradékban aranyszínűre pirítjuk a hagymát, majd alaposan lepirítjuk rajta a különböző gombáinkat is. Ízesítjük sóval, borssal, fokhagymával, és rászűrjük a vargányás-fűszeres húslevest. Ha túl sűrű, vizet öntünk hozzá. Visszatesszük a pirult burgonyát és 10-11 percig főzzük, míg a burgonya megpuhul.
Közben a tejszínt és a tejfölt csomómentesre keverjük liszttel, majd hőkiegyenlítünk és „behabarjuk” a levest. Ha kiforraltuk és jó az íze, lehúzzuk a tűzről, rengeteg kaprot és egy kis ecetet teszünk hozzá, legyen pikáns, ínycsiklandó! Ha minden kész, beletehetjük a burgonyagombócokat is.
Tányéronként 1-1 buggyantott tojást is teszünk a levesbe!
Ehhez ecetes gyöngyöző vízbe tesszük a felütött tojást és addig főzzük, míg a fehérje éppen összetartja a lágy sárgáját.