Konyha

Mangalicapofa pörkölt faszénen grillezett oldalassal és sült sós burgonyával

Különleges pörkölt ínyenceknek.

Elkészítés:
Gyújtsuk be a grillt, legyen parazsunk! A parázs fölött grillezzük meg hirtelen a sertésoldalast és a kápia paprikát egészben.
A húsok súlyának megfelelően egyharmad mennyiségű aprított vöröshagymát kezdünk karamellizálni a kacsazsíron (mikor már üveges, hozzáadjuk az aprított fokhagymát is). Szánjunk erre sok időt, közben öntögessük fel több körben vízzel, hogy párolódjon is.
Hol pirítjuk, hol pároljuk. Szánjunk erre akár egy órát, extrém esetben kettőt is. Minél tovább csináljuk, annál jobb ízű lesz a szaft. Ne siettessük!
Ha már kellően aranyszínű és lekvárszerű a hagymánk, az oldalast csontok között vágjuk csíkokra.
Tegyük a hagymára a csontos oldalas-csíkokat és adjuk hozzá a tisztított pofahúst is. Sózzuk meg, keverjük át és öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje!
Közepes tűzön bugyogva forraljuk. Ha elforrta a levét, egy percig pirítsuk, majd megint öntsük fel kevés vízzel. Ezt a műveletet, a szakaszos pirítást-párolást egészen addig végezzük, míg a húsok majdnem megpuhulnak. Végül hintsük meg fűszerpaprikával, főzzük, körülbelül 30 percig. Az utolsó öt percben adjuk hozzá az erős paprikát, az időközben megpucolt, nagyobb kockákra (háromszögekre) vágott sült kápia parikát, a grillen megégetett, héjtalan koktélparadicsomokat.

Parázsban sült sós burgonya:
Kisebb ökölnyi méretű burgonyákat alaposan megsikálunk, vízzel leöblítünk.
Kiterített alufóliába tekerjük, gazdagon megsózzuk, becsomagoljuk és 180 fokos sütőbe tesszük.
40-45 perc alatt el is szokott készülni.
Tálalás előtt kicsomagoljuk, héjától megtisztítjuk, villával enyhén megtörjük, hogy a szaftot könnyebben szívja magába. Rátálaljuk a pörköltöt, és kovászos uborkával kínáljuk, illetve – ízlés szerint – bármilyen savanyúság jól áll neki.

Fotó: MTVA

Hozzávalók:
Mangalicapofa, tisztítva    0.6 kg
Mangalicaoldalas, csontosan, 15 cm széles csíkra vágva    0.6 kg
Vöröshagyma, finomra vágva    kb. 40 dkg
Kápia paprika    2 db
Darált erős paprika    ízlés szerint
Koktélparadicsom, édes    kb. 20 db
Fűszerpaprika    kb. 2-4 ek
Kacsazsír    kb. 10 dkg
Fokhagyma    3 gerezd
Burgonya, egészben    8-10 db
Kovászos uborka    Korlátlan mennyiségben