Konyha

Epres brownie, a tökéletes desszert, ha édességre vágynál

Tökéletes ízharmónia a februári hideg napokra.

A brownie nevű süteménynek az a lényege, hogy nincs benne sem élesztő, sem szódabikarbóna, sem pedig sütőpor, éppen ezért egy egészen tömör állagú sütemény. A legenda szerint egy francia szakács találta fel, aki egészen egyszerűen elfelejtett sütőport tenni a csokis piskótába, s az eredmény meglepően érdekes és finom sütemény lett. Rengeteg változata létezik, mi most az epres brownie-t készítettük el.

 

Fotó: Kerepeczki Anna

Fotó: Kerepeczki Anna

Hozzávalók:

  • 25 dkg étcsoki felolvasztva
  • 25 dkg margarin felolvasztva
  • 25 dkg cukor
  • 3 db tojás
  • 4 dkg kakaópor
  • 12 dkg liszt
  • 30 dkg eper
Fotó: Kerepeczki Anna

Fotó: Kerepeczki Anna

Egy nagy tálba szitáljuk bele a lisztet és a kakaóport, adjuk hozzá a cukrot, majd jöhetnek bele a nedves hozzávalók: először az olvasztott margarin, majd az olvasztott étcsoki, végül a felvert tojások. Óvatosan keverjük össze, öntsük egy kivajazott négyszögletes formába, majd fektessük rá a szeletekre vágott epret. 200 fokon 25 percig süssük, nagyon fontos, hogy ne szárítsuk ki, hiszen a brownie úgy finom, ha a közepe még folyós. Langyosan a legfinomabb, hedonisták vaníliafagylalttal is fogyaszthatják.

Ha szeretnénk csavarni egyet rajta, esetleg vendégségbe visszük, akkor készíthetünk belőle epres brownie muffint is. Ekkor muffinformába töltsük az alaptésztát, s egy egész epret csúsztassunk bele a közepébe. Szintén nem szükséges túl sokáig sütni, 20 perc bővel elég a muffinnak is.