Konyha

Főzelékek pár perc alatt

Egy finom és meleg főzelék jól jöhet ebben a hidegben. Érdemes néhány könnyű receptet kéznél tartani.

A zöldségfogyasztás egyik legjobb módja, ha főzeléket készítünk belőle. Egyik főzelék félét sem kell órákig készíteni, de mégis van három belőlük, amely valóban legfeljebb tíz perc alatt kész.
Mivel konzervekből készülnek, így érdemes betankolni az alapanyagokból. Amikor pedig haza esünk fáradtan egy átdolgozott nap után, a legnagyobb dolgunk annyi lesz, hogy eldöntsük: melyikből legyen főzelék.
Konzervekből elsősorban az üvegeset javasoljuk vagy a fagyasztottat.

(Fotó: illusztráció unsplash.com)

Zöldborsó főzelék

Hozzávalók:
1 nagyobb üveg zöldborsó konzerv,
2 evőkanál liszt,
1 teáskanál pirospaprika,
2 evőkanál zsír,
1 dl tej.

Elkészítése:
A zöldborsó konzervet a levével együtt fazékba öntjük és átforraljuk.
A zsírt serpenyőben megmelegítjük és bele dobjuk a lisztet.
Alaposan elkeverjük.
Levesszük a tűzhelyről és ráöntjük a tejet.
Csomómentesre keverjük a rántás és a borsóhoz öntjük.
Addig forraljuk, amíg besűrűsödik a főzelék.

(Fotó: illusztráció unsplash.com)

Finomfőzelék

Hozzávalók:
1 csomag mélyhűtött zöldségkeverék,
2 dl tej,
1 dl víz,
2 evőkanál vaj,
3 evőkanál liszt,
1-2 evőkanál cukor, 1 teáskanál só.

Elkészítése:
A zöldségeket lábasba tesszük és ráöntjük a vizet és a tej felét.
Megcukrozzuk és sózzuk.
Addig forraljuk, amíg minden zöldség kiolvad.
Serpenyőben megmelegítjük a vajat.
Hozzá keverjük a lisztet.
Felöntjük tejjel és elkeverjük.
A zöldségekhez öntjük és addig főzzük, ameddig besűrűsödik.

(Fotó: illusztráció unsplash.com)

Sóskafőzelék

1 csomag fagyasztott sóska,
3 dl tej,
2-3 evőkanál cukor,
2 evőkanál zsír,
2 evőkanál liszt.

Elkészítése:
Kiolvasztjuk a sóskát egy tálban.
A zsírt megolvasztjuk és elkeverjük benne a lisztet.
Ráöntjük a sóskát a levével együtt.
Alaposan elkeverjük.
Hozzá öntjük a tejet és a cukrot.
Felforraljuk.