Konyha

Máglyarakás vanília szósszal – Egy falat romantika

Almás desszert, amely a hét bármely napját különlegessé teheti.

Fotó: MTVA

Elkészítés:

Vanília szósz:
A tejet és tejszínt összekeverjük egy lábasban, adunk hozzá egy kövér csipet sót. A vaníliát hosszában félbe vágjuk, magját késsel kikaparjuk. Mind a magot, mind a vanília testet a tejbe tesszük. Tűzre tesszük, elkezdjük felforralni, közben gyakran kevergetjük a habverővel, hogy ne égjen le.
Közben a lisztet és a vajat alaposan összedolgozzuk.
A tojássárgájákat habosra keverjük a kristálycukorral.(a fehéréjét félrerakjuk a máglyarakáshoz.)
Ha felforrt a tej, hozzáadjuk a lisztes vajat, egy-két percig forraljuk, a tej kissé besűrűsödik majd. A forró tejet óvatosan a habos tojáshoz csurgatjuk, közben kevergetjük.
Az egész keveréket visszaöntjük a tejes lábasba, és visszatesszük a tűzre.
Közepes tűzön kevergetjük intenzíven! Nem szabad felforralni, különben kicsapódik a tojássárgája. Látni fogjuk, mikor kezd még jobban sűrűsödni!
Ez a folyamat kb. 80-87fokos hőmérsékletnél a leglátványosabb és egyben legideálisabb.
Egy részét külön kínáljuk a máglyarakás mellé, egy részét felhasználjuk a kalács áztatásához.
Máglyarakás:
A vajaskalácsot másfél ujjnyi szeletekre vágjuk, felületüket megvajazzuk, és serpenyőben gyönyörűen megpirítjuk.
Egy tálba tesszük és felöntjük a vaníliaszósz felével, hogy szépen ellepje és megszívja magát a pirított kalács.
Kivajazott nagyméretű, magas falú és téglalap alakú porcelántálba rendezzük az áztatott kalácsot, egyenletesen lenyomkodjuk, kevés tejes-szószos keveréket öntünk rá.
Vastagon megkenjük baracklekvárral és meghintjük pörkölt darált dióval, majd félrerakjuk pihenni.
Az almákat megtisztítjuk, negyedeljük, magházat eltávolítjuk és szeletekre vágjuk. Közben egy kis vajat barnítunk, rádobjuk az almát, ízesítjük mézzel, fahéjjal, kevés citromlével és egy kevés tokaji aszúval.
Üvegesre pároljuk, közben egy marék aranymazsolát is dobunk rá. Ha elkészültünk, a lekvárral-dióval megkent kalács tetejére halmozzuk és elsimítjuk. Szintén megkenjük baracklekvárral és meghintjük pörkölt dióval. Az almáról fennmaradt fűszeres levet nagy tűzön redukáljuk, majd azt is ráöntjük a lekváros, diós almaszeletekre. 180 fokos előmelegített sütőbe tesszük, amíg fölverjük a tojásfehérje habot.

A tojásfehérje egy részét pici sóval, majd kevés cukorral (fokozatosan adagolva) kemény habbá verjük és az almatöltelék tetejére kenjük.
Akkor jó a máglyarakás, ha 1/3része az áztatott kalács, 1/3része az alma és 1/3része a tojáshab.
Előmelegített 180fokos sütőbe tesszük, míg a tojáshab megsül, és a máglyarakás átforrósodik, kb. 20 perc alatt.

Langyosan fogyasszuk, semmi esetre se forrón, a hűvös vanília szósszal.

Hozzávalók:

Vanília szósz:
Tej 600g
Tejszín 600g
Tojás sárgája 18db
Vanília 2rúd
Liszt 22g
Vaj 60g
Kristálycukor 35dkg
2nagy csipet
Máglyarakás:
Vajaskalács 500g
Tej Kb. 3dl
Vaj kb. 100g + a kalács és a tál kenéséhez
Baracklekvár, házi 1üveg
Dió, pörkölve és darálva ízlés szerint
Alma, zöld, savanykás 5db
Alma, piros édeskés 5db
Fahéj őrölt 2kk
Citrom leve ½ db
Tokaji Aszú, 6puttonyos 2-3dl
Aranymazsola 1nagy marék
Tojásfehérje 10-12db
Méz 2-3 ek
Kristálycukor a tojáshabhoz 15dkg