Konyha

Zöldfűszeres krémleves, mennyei sültfokhagymás vajas bagettel

Ennél finomabb vacsorát keresve sem találunk a hétre.

Fotó: MTVA

Hozzávalók:
Karalábé, tisztítva, vékonyra szelve 1/2 kisebb fej
Fehérrépa, tisztítva, vékonyra szelve 1/2 szál
Édeskömény, vékonyra szelve 1/2 db
Zeller, vékonyra szelve ¼ kisebb fej
Burgonya, vékonyra szelve 1 közepes fej
Vöröshagyma, vékonyra szelve ½ fej
Póréhagyma fehér része, vékonyra szelve 10 cm-es darabka
Fokhagyma, tisztítva 2 gerezd
Kakukkfű, friss 4-5 szál
Angolzeller zöldje pár levél
Lestyán, friss pár levél
Sarkantyúlevél pár levél
Zöldborsóhajtás pár szál
Zsálya, friss pár szál
Majoránna, friss pár szál
Vízitorma levél pár db
Petrezselyemlevél pár db
Snidling 1/4 köteg
Olívaolaj 0.2 dl
Vaj 2 ek
Tej 6 dl
Tejszín 5 dl
Nolly Prat veormuth 3 dl
Só, frissen őrölt bors, szerecsendió ízlés szerint

Bagett:
Kovászolt bagett 1 db
Fokhagyma, egészben 3 fej
Vaj 110 g
Citrom héja, reszelve 1 db
Petrezselyem, snidling, aprítva 2-2 ek
Parmezán reszelve 3-4 ek
Só, frissen őrölt bors ízlés szerint

Elkészítés:
Jóízű leves alapot készítünk: vaj és olívaolaj keverékén pároljuk az összes felvágott, fehér vegyes zöldséget és a burgonyát, picit sózzuk. Mikor már üveges, felöntjük a vermuttal és szárazra pároljuk. Kevés vizet önthetünk alá, majd hozzáadjuk a tejet és tejszínt. A zöldségeket puhára pároljuk, közben ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval.
Ha elkészültünk, félrehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk az összes létező zöldfűszert, kissé összeaprítva.
Álló turmixban egészen selymesre turmixoljuk. Finom szűrőn szűrjük még át, ha kell.
Már nem forraljuk, óvjuk a leves színét és frissességét.
A bagettel tálaljuk.

Bagett:
A fokhagymát alufóliára rakjuk, sózzuk, pici cukrot hintünk rá és egy kevés olajat. Becsomagoljuk, és 170 fokos sütőben sütjük 40-50 percig, zsemleszínűre és krémesre. Ha elkészült, a sült fokhagymát villával összetörjük, a vajjal kikeverjük, és ízesítjük sóval, borssal, parmezánnal és a zöldfűszerekkel.
A bagettet tetszőleges darabokra vágjuk, vastagon megkenjük a vajkrémmel, és forró, 200 fokos sütőben grillezzük, aranyos színűre.