Konyha

Ha különlegességre vágyik: Pirított csirkemáj lencsemártással és aszalt szilvás tarhonyával

Egy Gundel receptúrából kiindulva, a mai ízlés szerint átformálva kínálja a Főmenü a sokak által kevésbé kedvelt csirkemájat. Reméljük ettől a pikáns ízesítéstől sokan megkedvelik az egyébként rendkívül egészséges ételt. A csirkemáj ugyanis tartalmaz A, B6 valamint C és E -vitamint, ezen kívül gazdag vasban, rézben, cinkben, mangánban és szelénben, emellett jó kalcium- és káliumforrás is.

Forrás: MTVA/Főmenü

Hozzávalók 4 főre:
Lencse, beáztatva 0,4 kg
Babérlevél 3 db
Tejszín 2 dl
Tejföl 1 dl
Mustár 1 ek
Citrom, leve, héja 1 db
Kristálycukor 1 ek
Vöröshagyma 1 fej
Kacsazsír 30 g+40 g
Finomliszt 40 g
Tarhonya 0,2 kg
Aszalt szilva 10 szem
Petrezselyem 1 csokor
Csirkemáj 1 kg
Konyak 0,5 dl
Vörösbor 0,5 dl
Feketebors, egész 4-5 szem
Kakukkfű 3-4 ág
Borókabogyó 5-6 szem
Szerecsendió 1/8 db
Só, ízlés szerint

Elkészítés:
A beáztatott lencsét friss vízzel, babérlevéllel, fél fej vöröshagymával főzzük puhára. Amikor már alig marad rajta víz, csak akkor sózzuk! A lencse egyik felét vegyük ki, tegyük majd a tarhonyához.

A csirkemájat tisztítsuk meg, tegyük pácba, ehhez használjuk a konyakot, vörösbort, szerecsendiót, egész feketeborsot, borókabogyót és a kakukkfüvet, majd tegyük a hűtőbe 1-2 órára, de akár egy éjszakára is.

A tarhonyát főzzük meg vízben, a vizet sózzuk, borsozzuk, tegyünk bele egy ág fahéjat. A puha, de még harapós tarhonyát tegyük egy keverőtálba, vegyük ki belőle a fahéjat. Adjuk hozzá az aprított petrezselymet, és az aprított aszalt szilvát és a félretett lencsét. Meglocsoljuk olivával, egy citrom héját ráreszeljük.

Egy serpenyőben készítsünk világos rántást a kacsazsírból és finomlisztből, adjuk hozzá a cukrot, karamellizáljuk. A barna rántásunkat öntsük fel a vízzel, ami a lencsén maradt, majd rántsuk be vele a főtt lencsét. Ízesítjük a citrom levével, mustárral, és behabarjuk tejföllel, tejszínnel. Egy hígabb mártás állagot kell, hogy kapjunk.

Nyársat készítünk: a megpihent májakat dupla pálcikákra szúrjuk szorosan.

Egy serpenyőben hevítsük a kacsazsírt, és pirítsuk meg rajta a májas nyársak mindkét oldalát. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl! Akkor jó, ha a máj belseje még krémes. Utólag sózzunk csak!

Tegyünk egy halmot a tarhonyából a tányér közepére, helyezzük el rajta a májat és öntsük körbe a lencsemártással, szórjuk meg egy kis kakukkfűvel.