Konyha

Habkönnyű finomság: a madártej

Sok tej és a vaníliarúd a lelke ennek az édességnek, de nem csak az ételnek a konyhának is imádnivaló illata lesz.

(Fotó illusztráció unsplash.com)

Madártej

Vanília sodó:

Tej 500 ml (ebben fő a tojáshab, majd leszűrve ebből készül a sodó, 500 ml-re ki kell egészíteni)
Tojássárgája 5 db
Kristálycukor 100 g
Vanília aroma 1 ek vagy 2 db vaníliarúd

Tojásfehérje gőzölt
Tojásfehérje 100 g
Kristálycukrot 60 g
Keményítő 1 ek
Só 1 csipet

Elkészítés:
Felteszünk tejet melegedni vaníliával és egy csipet sóval. A tojásfehérjéket laza habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukrot és a keményítőt, majd addig verjük, míg stabil hab nem lesz és kifényesedik. A forró, de semmiképpen sem forrásban lévő tejben, a két kanál segítségével galuskává formázott habot oldalanként 2-2 percig főzzük. Kitesszük egy tálba és hagyjuk őket kihűlni.

A visszamaradt tejet leszűrjük, majd kiegészítjük és elkészítjük belőle a sodót. A tejet feltesszük melegedni, hozzáadjuk még egy vaníliarúd kikapart magját, közben a tojássárgájákat fehéredésig verjük a kristálycukorral. Ráöntjük a meleg tejet, elkeverjük, majd az egészet visszatesszük a lángra és lassú tűzön besűrítjük. Azonnal leszűrjük és hagyjuk kihűlni.

Tojásfehérje „habcsók”

Tojásfehérje 100 g
Kristálycukor 200 g

Elkészítés:
A kristálycukorból egy kevés vízzel cukorszirupot készítünk 121 fokig melegítjük azt. A tojásfehérjét elkezdjük verni, amikor a cukorszirup eléri a 110 fokot. Amikor elég meleg a cukor vékony sugárban hozzácsurgatjuk a tojásfehérjéhez és addig verjük, amíg fényes tojáshabot nem kapunk. 90 fokra előmelegített sütőben vékonyan kikenve 2-3 óra alatt kiszárítjuk. Túlszárítani nem lehet, így akár éjszakára is betehetjük előző nap a sütőbe.

„Narancslekvár” (opcionális)

3db kezeletlen héjú narancs
kevés kristálycukor

Elkészítés:
Kifilézzük a narancsokat, a kifolyó levüket is felhasználjuk. A héjakról vágjuk le a fehér részeket, majd vékonyan csíkozzuk fel a fehér rész nélküli héjakat. Egy lábosban kevés cukorral összemelegítjük a filéket és a héjakat. Ahogy megsziruposodik, levesszük a tűzről, és kész is a rögtönzött narancslekvárunk.

A narancslekvárból tegyünk egy mélyebb tányérba egy kupacot, majd rakjunk bele 1-2-t a gőzölt tojásfehérjéből, támasszunk rá a habcsók lapokból, majd öntsünk mellé a kihűlt vaníliasodóból.