Konyha

Minestrone leves, ahogy még mi is megesszük

A minestrone levest a szegényes konyha hívta életre, ugyanis azokból az ínséges időkből származik, amikor az emberek nem volt lehetőségük húst fogasztani az ételekhez, így jött létre ez a nagyon gazdag zöldségleves.

Forrás: MTVA/Főmenü

Hozzávalók 4 főre:
Olívaolaj 1 dl
Cukkíni, sárga zöld vegyesen 3 szál
Sárgarépa 0,2 kg
Zellergumó 0,2 kg
Póréhagyma 10 cm-es darab
Vöröshagyma 1 fej
Fokhagyma 3-4 gerezd
Paradicsompüré 2 ek
Fehérbor, száraz 2 dl
Csirkealaplé 1,5 l
Paradicsom 0,7 kg
Burgonya, hámozva 0,35 kg
Friss bazsalikom 2 csokor
Só 2 tk
Füstölt paprika 1 tk
Vaj 0,1 kg
Citrom, leve 1 db
Frissen őrölt bors, ízlés szerint

Az olívaolajban pirítás nélkül fonnyasztjuk a póréhagymát, vöröshagymát, fokhagymát, sózzuk, átkeverjük, majd hozzáadjuk a felszeletelt cukkínit, répát és zellert. Forgassuk át többször, hogy ne égjen le, tényleg csak főzzük!
Adjuk hozzá a paradicsompürét és a fehérbort, magasabb hőn forraljuk 10 percig.
Adjuk hozzá az alaplevet, burgonyát és paradicsomot (a paradicsom szárát is beletesszük), sózzuk, borsozzuk, és főzzük tovább a levet kb. 25-30 percig.
Amikor már minden puha, húzzuk le az alapot a lángról, keverjük bele a tépkedett bazsalikomleveleket, füstölt paprikát és hagyjuk, hogy „megnyugodjon” a levünk 20 perc alatt. Pihentetés után szűrjük bele egy lábosba és forraljuk közepes lángon, amíg be nem sűrűsödik. Adjuk hozzá a vajat és egy kézi mixerrel emulgeáljuk, ízesítsük a citrom levével.

Babok:
Sárgabab (mirelit) 0,1 kg
Hosszú zöldbab 0,1 kg
Black eyed peas, száraz, áztatva 0,1 kg
Nagyszemű fehérbab, száraz, áztatva 0,1 kg
Borletti bab 0,1 kg
1 csésze olívaolaj
Salottahagyma 1 fej
Sárgarépa 1 szál
Angol zeller 2 szál
Babérlevél 3 db
Kakukkfű 3 szál
Feketebors 1 marék
Vaj 80 g

A beáztatott babokat szűrjük le, és tegyük külön-külön lábosba. Öntsük fel bőséges vízzel, és adjunk hozzá olivaolajat. A hagymát, répát, angol zellert kockázzuk össze és keverjük el, egy-egy babérlevéllel és kakukkfű szállal, egész borsszemekkel együtt csináljunk ízesítő csomagokat és tegyünk minden bab lábosába egyet.
Főzzük a babokat készre, figyeljünk, hogy ne forrjon a víz erősen, ne sérüljön a bab szerkezete.
A sárga és zöldbabokat blansírozzuk 5-6 percig sós-cukros vízben (a zöldbabot 2 perccel korábban dobjuk a vízbe), majd azonnal hűtsük is le a babokat.
Az összes leszűrt babot egy serpenyőben vajjal átfényezzük, ízesítjük sóval, borssal, egy-két levél bazsalikommal.

A levet, ha kell, melegítsük, merjük egy lábosba, majd kanalazzunk rá a babokból, csöpögtessünk rá a koktélparadicsomos olajunkból, és pakoljunk a levesünk tetejére egy-két szem konfitált koktélparadicsomot is, természetesen.

Tálaláshoz:
Konfitált koktélparadicsom:
Koktélparadicsom kb. 10-12 szem
Só 1 tk
Cukor 1 tk
Olívaolaj 2 dl
+
Reszelt parmezánsajt, opcionális

A meghámozott koktélparadicsomokat sózzuk, cukrozzuk, összekeverjük egy tálkában.
Ujjnyi olívaolajat hevítünk, amiben átforgatjuk/fonnyasztjuk a koktélparadicsomokat.
Amikor a paradicsomok kicsit összeestek, kiszedjük az olajból, de egy keveset rálocsolhatunk a paradicsomokra.