Konyha

Házi gnocchi zöldspárgával, parmezánnal és San Daniel sonkával tálalva

A régen krumpli gombócnak hívták, de olaszul gnocchi. Bármivel ízesíthetjük, jól áll neki a zsír, a hagyma, a sonka, de vegán alternatívaként is jól megállja a helyét. A mai recept egy gyorsan elkészíthető: a sonka imádóinak szól. Aki nem akar házilag tésztát gyúrni, bátran választhatja a mélyhűtött verziót. Aki viszont bátor és vállalkozik rá, az nem fogja megbánni.

Fotó forrása MTVA, Főmenü

Hozzávalók:
Gnocchi:
Burgonya, héjában sütve, forrón áttörve 0.5 kg
Semolina(durum dara) 18-20 g
Oliva olaj 25 g
Só 10 g
Finomliszt 120 g
Tojás 1 db
Zöldspárga 6-8 szál
Parmezán, frissen reszelve Ízlés szerint
San Daniel sonka szeletek pár szelet
Oliva olaj 0.5 dl
Fokhagyma 2 gerezd
Zsálya, friss 8-10 levél
Petrezselyem, aprítva 1 kisebb köteg

Elkészítés:
A gnocchi-hoz a burgonyát héjában, sütőben 150 fokon sütjük, kb. 50 perc alatt, majd meghámozzuk és forrón áttörjük.
Kimérünk pontosan fél kilót belőle, hagyjuk kihűlni kiterítve a deszkán.

Ha kihűlt, egy kupacba gyűjtjük, megszitáljuk a liszttel, semolinával, két kövér csipet sóval (10 gramm), megcsurgatjuk az olivával (25 gramm), és ráütjük a tojást. Gyurma állagú tésztát gyúrunk belőle. Vastagabb kígyókat nyújtunk, és késsel 2 dobókocka méretűre vagdossuk. Picit felgömbölyítjük, és egy felfordított villán mintát adunk neki.
Vagy frissen főzzük, vagy azonnal fagyasztjuk!

Oliván egy nagy serpenyőben megtáncoltatjuk a fokhagymát és az aprított zsálya leveleket.
Majd egy időben dobjuk az olajba a (hámozott, végeitől megszabadított, fölszeletelt) zöldspárgát – természetesen: sózzuk, borsozzuk – és gyöngyöző sós vízbe a gnocchi-t.

Mikor a gnocchi feljött a víz tetejére és a spárga is fordult egyet-kettőt a fűszeres olajban, rámerjük a gnocchi-t. Gazdagon meglocsoljuk tésztafőzővízzel, és meghintjük parmezánnal, aprított petrezselyemmel, hogy selymes mártás alakuljon ki a gnocchi körül.

Azonnal tálaljuk, sonkarózsákat teszünk a tetejére. Az étel melege üvegesre készíti a sonka zsírját, miközben a húsos rész hűvös marad.