Konyha

Hogyan használjuk fel a húsvétról megmaradt ételeket?

A készülődés hevében nem foglalkoztunk azzal, mit csinálunk majd a századik hímes tojással, a saláta- és sonkahalmokkal meg a süteményekkel, amik szépen ránk száradnak szerdára. Szerencsére a maradékokat is kreatívan fel lehet használni, igen, még a századik tojást is.

Tojás, tojás, tojás

Akár nyersen áll halomban, mert kifújt tojásokat festettünk, akár keményre főzve, díszesre festve maradtak a tálban, valamit kezdenünk kell a rengeteg tojással. A jó hír az, hogy a nyerset le lehet fagyasztani, a teljesen keményre főzött tojás meg hűtőben vagy akár a spájzban még jó ideig eláll, és folyamatosan fogyasztható. Akkor van gond, ha olyan festékkel színeztük, ami beszivárgott a fehérjébe is, és nem feltétlenül szervezetbarát. Akad, aki szerint elég, ha levágjuk a beszíneződött részt és máris fogyasztható, szerintünk inkább ne vágjuk, ne együk. A hagymahéjjal vagy sima ételszínezékkel festett tojásokat azonban nyugodtan megehetjük. Vágjuk karikára és a reggelihez, vacsorához együk meg szendvicsben, tegyük bele rakott krumpliba, egyben sütött fasírozottba, de felszeletelve főzhetünk belőle tojáspörköltet, sőt, be is panírozhatjuk! Ha van otthon majonéz meg franciasaláta, finom kaszinótojást készíthetünk belőle, a maradék húsvéti zöldségek lesznek a díszítőelemek. Szintén nagy sláger a tojáskrém, ami a gyerek iskolai szendvicsébe is kerülhet, de diétázóknak önmagában is laktató vacsora. A végső tojáspusztító fegyver pedig a cékla: a meghámozott főtt tojásokat szép rózsaszínre színezhetjük vele, máris másként tekint majd rá mindenki.

Fotó: Freepik.com/dashu83

Fotó: Freepik.com/dashu83

Kalácsmaradék

A húsvét kalács nélkül nem húsvét, csak az a baj, hogy a bolti termékek zöme 2-3 nap után morzsálódó, szikkadt gumivá változik, amit mindegyik gyerek félretol a tányérról. De csak addig, amíg meg nem kenjük a nagyi baracklekvárjával, vagy nem használjuk fel kreatívan. Ínyencek próbálják ki pirítósként vajjal, pástétommal, vagy süssünk belőle bundás kenyérhez hasonló bundás kalácsot, a gyerekeknek pedig készülhet belőle mákos guba, máglyarakás, sőt, kalácspuding is, imádni fogják. Darabokra szaggatva vagy ledarálva a száraz kalács vagy maradék süti is ehetővé válik, ha tejjel, pudinggal, túróval, gyümölcsökkel összekeverve finom hideg poharas édességet alkotunk belőle. Vagy a gyümölcslevesre kockázzuk feltétként, végső esetben pedig kalácsmorzsát darálunk belőle, amibe túrógombócot vagy szilvás gombócot, nudlit forgathatunk.

Forrás: MTVA/Főmenü

Sonkamentés – néhány falatka ide, néhány falatka oda

A hagyomány részeként kell ugye a sonka: friss zöldségekkel tálalva a húsvéti reggelihez, vacsorához, de mivel sós is, olykor rágós is, hamar elegünk lesz belőle, de még ott figyel fél kiló a hűtőszekrényben. Egy részét hagyjuk is ott, szép lassan használgassuk el a főzéshez, nem kell sietni vele, mivel füstölt is, sós is, hűtve nehezen romlik meg. Ha már felszeleteltük, felkockáztuk, akkor sem kell pánikba esni, olajon megpirítva kiváló feltét levesekhez, főzelékekhez vagy salátákhoz, de még számtalan fogáshoz felhasználhatjuk. Halmozzuk fokhagymás tészta tetejére, süssünk néhány tojásból, lisztből, sajtból quiche-t, azaz sós tortácskát, és bolondítsuk meg a sonkamaradékkal. Ezen túl beleboríthatjuk rántottába, pörköltbe, ledarálva melegszendvicskrémbe, fasírozotthoz, zöldségfasírtokhoz, zöldséges pitékhez, az amúgy is készített rakott krumplihoz, de minden létező rakott ételhez passzol.