Konyha

Gofri variációk, ínyenceknek

A gofrit mindenki szereti. Ahogy a palacsintát is. A kettő között annyi a különbség, hogy a gofrik mellett sokkal kevesebbet kell állni és ha lehet, még több módon ízesíthetők.

Az egyik legfinomabb reggeli, igazi délutáni nasi, édesség zsúrokra, teázáshoz, csomagolva uzsonnára, vendégségbe, édesszájú vacsorára, strandkajának – és még sorolhatnánk, mikor miért van ideje a gofrinak. Amíg eldöntjük, melyik a kedvenc ízesítésünk, addig bőven próbálgathatjuk az alábbi recepteket is.

Fotó: Pexels/Brigitte Tohm

Fotó: Pexels/Brigitte Tohm

A klasszikus recept tojáshabbal

Hozzávalók:
120 g vaj
120 g porcukor
2 tojás
250 g finomliszt
250 ml tej
0,5 csomag sütőpor

A puha vajat a porcukorral habosra keverjük, majd beledolgozzuk a tojások sárgáját is. A tökéletes eredmény érdekében ajánlott a lisztet átszitálni felhasználás előtt, de akkor sem dől össze a világ, ha ezt a lépést egyszerűen kihagyjuk. Mindenesetre a lisztbe belekeverjük a sütőport. A tojásfehérjét habbá verjük. A cukros keverékhez hozzáadjuk a tejet és a lisztet, csomómentesre keverjük, majd összedolgozzuk a felvert habbal. Külön olvasztunk egy-két evőkanál vajat, és a sütés előtt ecsettel vékonyan megkenjük vajjal a sütőlapot. Csak annyi tésztát öntsünk a formába, ami az alsó tányér pereméit sem éri el, mert sütés közben megemelkedik és könnyen kifolyik a formából.

Fotó: Pexels/Anastasia Zhenina

Fotó: Pexels/Anastasia Zhenina

Puha, ropogós, kakaós, fahéjas

A gofrirajongók két tábora azokból áll, akik A: a ropogós gofrit, B: akik a puha gofrit kedvelik. A gofri puhaságával a tésztában található tej mennyiségével lehet játszani. Ugyanúgy, ahogy a palacsintatésztában szódát használunk, a gofriban is helyettesíthetjük a tej egy részét szénsavas ásványvízzel vagy szódával. Továbbá ha kicsit tovább sütjük a gofrit, akkor több nedvesség távozik belőle sütés közben, vagyis tovább megtartja ropogós textúráját. Illetve mindezeken felül ízesíthetjük magát az alaptésztát is.
Gofrivariációk:
– ropogós: az alapreceptben lévő 250 ml tejet 125 ml tejre és 125 ml szénsavas ásványvízre cseréljük.
– kakaós: az adott lisztmennyiséghez egy evőkanál natúr holland kakaóport adunk.
– fahéjas: adott lisztmennyiséghez egy teáskanál őrölt fahéjat adunk.
– étcsokoládés: sütés közben fél adag tésztát a sütőlapra öntünk, rászórunk egy-két teáskanál reszelt étcsokoládét, majd óvatosan a tetejére öntjük a tésztaadag másik felét.
– gyors változat: a tojásfehérje felverése nélkül is meg lehet sütni az alaptésztát, de ettől kicsit tömörebb lesz a végeredmény – viszont sokkal gyorsabb.
– mákos változat: ehhez a tésztamennyiséghez két evőkanál darált mák elegendő. Nagyon finom meggylekvárral!

Fotó: Unsplash/Joseph Gonzalez

Fotó: Unsplash/Joseph Gonzalez

Alternatív gofrivariációk túróval, zabpehellyel

A hagyományos búzalisztes változaton túl lehet próbálkozni különféle lisztkeverékekkel és egyéb adalékokkal is. Jól illik hozzá például a tehéntúró vaníliás cukorral és kevés reszelt citromhéjjal. Ez a tészta már önmagában is nagyon finom, de lehet még turbózni mazsolával (belesütve), narancshéjjal vagy lekvárral is. A fent megadott mennyiségekhez 200 g tehéntúrót adunk, amit a cukros-tojásos keverékkel dolgozunk össze egy villa segítségével.
A zabpehely sokkal egészségesebbé teszi a gofrit, ráadásul lassabban szívódik fel, vagyis később jelentkezik az éhségérzet utána. A zabpehelynek viszont több nedvességre van szüksége ahhoz, hogy a tészta ne morzsálódjon, száradjon ki. Az alapreceptben szereplő finomlisztnek csak a felét cseréltük le zabpehelylisztre, különben túl tömény lenne a végeredmény. Ehhez viszont legalább 100 ml-el több tejet adunk, és hagyjuk állni negyed órát, hogy a zab megszívja magát.