Fotó: MTVA/Főmenü
Elkészítés:
Kávés kruszta:
A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot, a lisztet és az instant kávéport, majd fakanállal alaposan elkeverjük. Gyurma állagú tésztát kell, hogy kapjunk, amit két sütőpapír közt kb. 1 mm vastagságúra nyújtunk. Az így kapott kinyújtott tésztát hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Amíg pihen, elkészítjük a fánkot.
Képviselőfánk:
A vizet, az olíva olajat, a vajat és sót egy edényben tűzre tesszük és felforraljuk. Ha felforrt, hozzáadjuk a lisztet és fakanállal addig kavargatjuk, míg a tészta egy csomóban elválik az edény falától. Ekkor még pár percig szárítjuk a tűzön. Áttesszük egy nagy keverőtálba és hagyjuk 40 fok alá hűlni. Ha az égetett tészta lehűlt, 3-4 részletben adagoljuk hozzá a villával felvert egész tojásokat.
Sima, sűrű és masszív tésztát kapunk. Csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük a tésztát és sütőpapírral leterített tepsibe nyomunk a habzsákból kb. 5 cm átmérőjű, kerek rózsákat a tésztából. Ügyeljünk, legalább hagyjunk 5 cm helyet a tésztakupacok közt, rengeteget fognak nőni a fánkok!
Ugyanekkora, kb. 5-6 cm átmérőjű korongokat szúrunk az idő közben meghűlt kávés krusztából és a nyers fánktészta tetejére tesszük. 180 fokos sütőben sütjük, míg aranysárga nem lesz. Kb. 15-20 perc, majd levesszük a sütőt 160 fokra és további 40-45 percig sütjük, szinte szárítjuk.
Ha elkészült, hagyjuk teljesen kihűlni a sütőben(szárítjuk) és akkor kész, ha kopog az alja a fánknak! Ha nem kopog, lágy marad és össze fog esni!
Kávékrém:
A tejet gőzölésig melegítjük és beletesszük az egész kávészemeket. Lefóliázzuk, másnapig hűtőbe téve tároljuk, hagyjuk, hogy a kávé aromatizálja a tejet és kávé íze legyen!
Másnap vízgőz fölött felolvasztjuk a fehércsokit, közben a tejet leszűrjük és 200 g-ot kézmelegre melegítünk belőle, majd feloldjuk benne a glükóz szirupot és a hidegvízbe áztatott zselatinlapokat, továbbá egy citromhéját is belereszeljük. Ha felolvadt a csokoládé, vékony sugárban csurgatva a tejszínt hozzákeverjük a csokoládéhoz. Ha csokoládé felvette a tejszínt, a kávés tejet is leszűrhetjük, amit szintén vékony sugárban csurgatunk-keverünk a fehércsoki krémhez. Ha elkészültünk lefóliázzuk és hűtőbe tesszük másnapig.
Közvetlen a fánktöltés előtt, robotgéppel felhabosítjuk a krémet, csillagcsővel ellátott zsákból töltjük meg a fánkokat!
Előkészület: 1 adag kávékrém előre elkészítve, hűtőben egy éjszakát pihentetve. 1 adag képviselőfánk lesütve cserére készen. Két adag kruszta előre elkészítve, 1 cserére, 1 a cserefánkra.
Hozzávalók:
Kávés kruszta:
Vaj 100 g
Kristálycukor 130 g
Liszt 130 g
Instant kávépor 1 ek
Képviselőfánk:
Víz 300 g
Oliva olaj 70 g
Vaj 80 g
Liszt 180 g
Só 6 g
Tojás 6 db
Kávékrém:
Tej 250 g
Szemes kávé, egészben 100 g
Glükóz szirup 10 g
Zselatinlap 3 db (2 g-os lap)
Fehér csokoládé, Valrhona Ivoire 340 g
Tejszín, hidegen 400 g
Citrom 1 db