Konyha

Csokoládétorta, ahogy a nagymamák készítik

Garantált lesz a siker, ha ezt a több emeletes, csokoládé mousse-szal töltött mennyei tortát tálaljuk fel a családi ünnepségen.

Forrás: MTVA/Főmenü

Csokoládés piskóta:
Hozzávalók:
Finomliszt 220 gramm
Kristálycukor 309 gramm
Kakaópor 45 gramm
Sütőpor 2 g
Szódabikarbóna 3 g
Só 1 csipet
Tojás, egész 90 gramm (2 db)
Növényi olaj 115 gramm
Tej, teljes 225 g
Vaj, liszt a tortaforma kikenéséhez

Szirup:
125 gramm víz
2-3 ek instant kávé
125 gramm cukor

A szárazanyagokat összekeverjük egy habverővel, minden csomót kisimítunk benne, lazítjuk. Egy másik tálban simára keverjük a nedves hozzávalókat: figyelünk, hogy a tojások teljesen elkeveredjenek, ne maradjanak fehérjeszálak. A nedves hozzávalókat a száraz összetevőkhöz keverjük, egyneműsítjük, óvatosan forgatjuk. Figyeljünk, hogy a tál aljában se maradjon lisztkeverék!

Egy kapcsos tortaformát vajazzunk, majd alaposan lisztezzünk ki. Végezzünk precíz munkát, hogy később ne okozzon gondot a piskótát kifordítani.
Öntsük a tésztát a formába, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt süssük tűpróbáig. Ha kisült, formával együtt tegyük rácsra kb. 15 percig hűlni, majd vegyük le a formát. Amíg hűl a piskóta, a szirup hozzávalóit tegyük egy lábosba, és melegítsük, amíg a cukor el nem olvad. A pihentetett piskótát egy fa nyárssal (saslikpálca) szurkodjuk meg, és ecseteljük le a szirupunkkal. Hagyjuk a sziruppal teljesen kihűlni.

Csokoládé mousse (habos krém):
Hozzávalók:
Zselatin por 10 g
Hideg víz 14 g
Tej, teljes 245 g
Csokoládé 60%-os 305 g
Tejszín, 35% 400 g
Só 1 csipet
Vanília 1 db kikapart magja

A zselatinport a hideg vízzel elkeverjük, felolvasztjuk.
A tejet melegítsük fel a sóval, a vanília kikapart magjával, várjuk meg, amíg gőzölögni kezd, de nem kell felforralni. Húzzuk le a tűzről és oldjuk fel benne a zselatint. A zselatinos, fűszeres tejjel öntsük le a csokoládénkat. Ne kezdjük el rögtön keverni, hagyjuk, hogy a tej hője 30 mp alatt megolvassza kicsit a csokit, majd keverjük simára. A tejszínt verjük habbá.
A mousse alapba forgassuk bele adagolva a tejszínhabot. Tegyük a mousse-t legalább egy órára a hűtőbe.

Csokoládé ganache (Párizsi krém):
Hozzávalók:
Tejszín, 35% 220 g
Tej, teljes 45 g
Csokoládé 60% 220 g
Vaj 45 g
Só 1 csipet

A tejszín-tej keveréket felmelegítjük, sózzuk. Leöntjük vele a csokoládét, hagyjuk 20 másodpercig állni, elkeverjük a csokit, majd hozzákeverjük a vajat is 2-3 részletben. A vajtól fényesebb lesz a bevonatunk. Hűtőbe tesszük tálalásig.

Összeállítás:
A piskótánkat vágjuk 3 egyenlő vastagságú szeletre. (A legfelső púpos réteget vágjuk le, morzsa formában díszíthetjük vele a tortát.) A rétegek között osszuk el a mousse-t, majd tegyük az emeleteket egymásra. A felső réteg piskótát még meglocsolhatjuk a kávés szirupunkkal. Egy órát pihentetjük a hűtőben.
A kész tortát vékonyan vonjuk be egy réteg ganache-sal, hagyjuk 10 percet állni, majd vonjuk be a maradékkal is.
Ha szeretnénk, a ganache-ból tegyünk habzsákba, és díszítsük vele a tortát.