Konyha

Lecsós bulgur ízletes sertésszűzzel és zöldfűszeres morzsával

Hagyományos ízek, alakbarát köntösben.

Fotó: MTVA

Elkészítés:
A sertésszűzeket lehártyázzuk, formázzuk, sózzuk, borsozzuk, majd szorosan fóliába tekerjük.

A sütőt előmelegítjük 200 fokosra, grill fokozaton, a kaliforniai paprikák héját pár helyen hosszában megkarcoljuk, tepsire tesszük és addig sütjük, amíg a héjuk fekete nem lesz, kb 10-15 perc. Közben, ha kell: forgassuk meg.
Amíg sülnek a paprikák, egy könnyű hagymaalapot készítünk. A hagymákat félbe, majd szeletekre vágjuk, a fokhagymát felszeleteljük. Nem túl forró olíva olajon megfuttatjuk őket, amíg összeesnek. Sózzuk, nem kell, hogy megpiruljanak, elég őket puhítani.
A kész paprikát kivesszük a sütőből, kicsit hagyjuk hűlni, a levét félretesszük, lehúzzuk a héjukat és csíkokra vágjuk.
A sütőt átállítjuk 180 fokosra, a színes koktélparadicsomok 2/3-át félbevágjuk, vágott felükkel felfele a tepsire tesszük, sózzuk és meglocsoljuk olívaolajjal. A meleg sütőbe tesszük, és hagyjuk, hogy 10-15 perc alatt összeessenek. A maradék koktélparadicsomokat félbevágjuk.
A kész hagymaalapra rádobjuk a hámozott paradicsomot és a csíkokra vágott paprikák felét, felöntjük kevés vízzel, a felületét megszórjuk a pirospaprikával és hagyjuk 10 percet főni.

Amikor kész a lecsó, teljesen sima krémmé turmixoljuk. A tálaláshoz félreteszek belőle egy keveset, a többivel majd a bulgurt főzöm készre.
A bulgurt lemossuk, majd kevés olívaolajon megpirítjuk. Felöntjük a bulgur mennyiségével megegyező vízzel, enyhén megpároljuk, majd felöntjük a turmixolt lecsóalappal, lefedjük, és hagyjuk, hogy a bulgurszemek megpuhuljanak.

Egy serpenyőt forróra hevítünk, a sütőt előmelegítjük 160 fokosra. A sertésszűzeket kibontjuk a fóliából és kevés olajon alaposan körbepirítjuk őket, lejjebb vesszük a tüzet, melléteszünk egy kanál vajat, és a roppantott fokhagymát, 1-2 percig locsolgatjuk vele, majd a serpenyőt kb. 15 percre a sütőbe tesszük.

Amíg sül a szűz, készítsük el a morzsát. A pankó morzsát, a zöldfűszerekkel és tökmaggal tegyük az aprítóba és pulzáló mozdulatokkal készítsünk belőle egynemű morzsát.

A szüzet vegyük ki a sütőből, tegyük egy deszkára pár percre pihenni, kenjük meg a mustárral.

A bulgurt keverjük át, ha úgy érezzük, tegyünk még hozzá a lecsóalapból, hogy igazán krémes legyen.

A félretett lecsóalapot elkeverjük a sült, a nyers koktélparadicsommal, a maradék csíkozott kaliforniai paprikával és egy kevéssel a paprikák kisült levével. Ha kell, fűszerezzük sóval, borssal.

A bulgurt rakjuk egy tányér aljába, kanalazzunk rá az elkevert sült és nyers paradicsomból majd ültessünk rá 2 szeletet a zöldfűszeres morzsában megforgatott sertésszűzből.

Hozzávalók:
Vöröshagyma 1 fej
Fokhagyma 3 gerezd
Koktélparadicsom színes, vegyesen 1 kg
Fürtös nagyobb szemű paradicsom, héj nélkül 0,5 kg
Sárga, narancssárga, piros kaliforniai paprika 1-1 db
Piros paprika 1 ek
Olíva olaj 2-3 ek
Bulgur 200 g

Sertésszűz 0,7 kg
Vaj 1 ek
Fokhagyma 1 gerezd, megroppantva
Dijoni mustár 2 ek
Petrezselyem 1 csokor
Kakukkfű 3 szál
Tökmag 60 g
Pankó morzsa 20 g
Só, Feketebors
Olíva olaj 2 ek