Konyha

Mennyei tökfőzelék cukkinifasírttal

A gyermekek rémálma, az iskolai menzák rendszeres étele a tökfőzelék, amiről most bebizonyítjuk, hogy nem is annyira szörnyű, mint ahogyan az emlékeinkben él.

Fotó: MTVA

Tökfőzelék elkészítése:
A tököket és cukkiniket meghámozzuk, a töknek kivágjuk a magházát. Ezeket (a héjat és a magházat) egy lábosban felöntjük vízzel és elkezdjük forralni. 10 perc forralás után lehúzzuk a tűzről és hagyjuk állni.
A vajtököt és a cukkinit egy hámozó segítségével „leszálazzuk”, a maradékot felkockázzuk.
A póréhagymát fölaprítjuk, pici olajon megfonnyasztjuk, hozzádobunk egy felkockázott burgonyát. A felkockázott tököt és cukkinit egy lábosban a póréhagymával és a krumplival, kevés olíva olajon megfuttatjuk, majd felöntjük a leszűrt alaplével. Sózzuk, borsozzuk, és puhára főzzük. Turmixgépbe tesszük és simára turmixoljuk, félreteszük, majd csepegtetünk bele a citrom levéből.

Cukkinifasírt elkészítése:
A cukkinit lereszeljük a nagylyukú reszelőn, alaposan lesózzuk és hagyjuk állni kb. 20 percet.
Addig kislyukú reszelőn lereszeljük a répát, hozzávágjuk a zöldfűszereket. A cukkinit kinyomkodjuk, hozzáadjuk a tojást, a fetát és a reszelt répát. Hozzáadunk egy kevés lisztet is. Összekeverjük, félretesszük, majd bevizezett kézzel golyókat formázunk.

Olajozott serpenyőben evőkanálnyi adagokat sütünk belőle enyhén lenyomkodva, oldalanként 2-3 percig.

Tökfőzelék recept:
Vajtök 1 db
Cukkini zöld 1 db
Póréhagyma 1 szál(kb 15 cm-es db)
Burgonya 1 nagyobb darab
Zöldség alaplé (tök és cukkini héjakból)
Citrom 1 db, leve, héja
Kapor
Só, Frissen őrölt fekete bors

Cukkinifasírt hozzávalók:
Cukkini 2 db, reszelve, sózva, kinyomkodva (kb 500 g)
Sárgarépa 200 g
Tojás 1 db
Finomliszt 140 g
Feta sajt 100 g
Fűszerek: petrezselyem, kapor…