Paradicsomos pite

Paradicsomos pite (Fotó: illusztráció unsplash.com)
Hozzávalók:
30 dkg liszt
15 dkg vaj
jéghideg víz
A töltelékhez:
5 db paradicsom felszeletelve, mazochisták meg is hámozhatják
10 levél friss bazsalikom
1 közepes fej, apróra vágott lilahagyma
1 csésze reszelt mozzarella
1 csésze reszelt cheddar
Majdnem teli csésze majonéz
2 evőkanál frissen reszelt parmezán sajt
só
bors

Pite (Fotó: illusztráció unsplash.com)
Elkészítés:
A tésztát ugyanúgy készítjük, ahogy a csirkés piténél leírtuk. A 30 perces pihentetés után béleljünk ki vele egy sütőtálat, úgy, hogy pereme is legyen a tésztának. Terítsünk rá egy darab sütőpapírt, szórjunk rá egy rétegben két marék babot, majd 180°C fokos sütőben süsük elő a tésztaalapot 15 percig.
Ekkor vegyük ki a sütőből, távolítsuk el belőle a babot és a sütőpapírt, hagyjuk kicsit hűlni. Amíg a tészta hűl, a felkarikázott paradicsomokat tegyük egy szűrőbe, minden réteget hintsünk meg finoman sóval, és hagyjuk lecsepegni a paradicsom levét. Erre azért van szükség, hogy a lé ne áztassa majd el a piténket.
Legjobb, ha lucullus paradicsomot használunk, az jóval kevésbé leveses, mint a többi fajta. Ha úgy látjuk, hogy már elég lé távozott a paradicsomból, papírtörlővel itassuk le a karikákat. Tegyük bele a tésztafészekbe, szórjuk rá a lilahagymát és a bazsalikomot, enyhén borsozzuk meg. A cheddart és a mozzarellát keverjük a majonézbe, ezzel fedjük be a paradicsomot. Utoljára szórjuk meg a pite tetejét a parmezánnal, majd 180 fokos sütőben süssük 30 percig.