Konyha

A tökéletes franciakrémes

Ki nem szereti az isteni franciakrémest? A lágy vaníliakrém, a könnyű hab, a tetején roppanós cukormáz... Amilyen tökéletesen hangzik ez a sütemény, valójában annyira könnyű elrontani. Hiszen a krémnek lágynak, mégis szilárdnak kell lennie, a vanília ne legyen túl édes, de legyen íze, és hát valljuk be, a cukrászdákban sokszor nem tökéletes az alapanyagok minősége sem.

Budapest, 2015. augusztus 26. Egy franciakrémes a Ferenciek terén lévõ Jégbüfében 2015. augusztus 26-án. Az üzletnek is helyet adó Brudern-házat az ingatlan tulajdonosa, a Mellow Mood Group felújítja, ezért a Párizsi Udvarban lévõ összes üzletet bezárják.  MTI Fotó: Kovács Tamás

A következő recepttel viszont nem nyúlhatunk mellé. Kövessük az utasításokat, és ezzel a mennyei desszerttel meglephetjük az egész családot!

A tésztához keverjünk össze:

  • 25 dkg lisztet
  • 1 kk. szódabikarbónával,
  • majd keverjünk hozzá 10 dkg porcukrot,
  • 5 dkg vajat,
  • 1 tojást és 1 tojássárgáját
  • és 1 evőkanál mézet.

Keverjük addig, amíg a keverék össze nem áll, el nem válik az edény falától. Tegyük be a hűtőbe fél órára. Majd válasszuk ketté, és nyújtsuk jó vékonyra. Kivajazott tepsiben süssük a két lapot külön-külön 20 percig 180 fokon.

A vaníliakrémhez keverjünk össze:

  • 2 csomag vaníliás pudingport
  • 2 evőkanál liszttel,
  • 2 evőkanál cukorral,
  • 5 dl tejjel
  • és 2 dl vízzel. Főzzük a pudingot addig, amíg be nem sűrűsödik.

Keverjünk habosra 25 dkg vajat 10 dkg porcukorral, majd dolgozzuk össze a pudinggal.

A habhoz tegyünk fel egy lábosba 6 evőkanál cukrot, és olvasszuk, karamellizáljuk folyamatos kevergetés mellet. Adjunk hozzá 1 dl vizet. Verjünk fel 5 dl habtejszínt, majd keverjük össze a cukorsziruppal.

A tetején lévő cukormázhoz keverjünk ki 2 csomag karamellás pudingport 10 dkg porcukorral, adjunk hozzá két evőkanál olajat és 3 evőkanál forró vizet. Utóbbit lassan adagoljuk, folyamatos kevergetés mellett, keverjük simára az egészet.

Most már csak a krémes összeállítása van hátra. Az egyik tésztalapra simítsuk rá a vaníliás krémet. Ennek tetejére simítsuk a fehér, habos krémet, majd a tetejére helyezzük a másik tésztalapot. Óvatosan simítsuk a tetejére a cukormázat. Hagyjuk a hűtőben állni egy napot, hogy a tésztalapok is megpuhuljanak. Éles késsel vágjunk kockákat belőle.