Konyha

Feleannyi kukorica teremhet az idén, mint amit vártak

A 2022-es aszályos évnél jobb helyzetben vagyunk az idén, de a helyzet így sem túl bíztató: a szakemberek szerint a kukorica jelen állapotában legalább 40-50 százalékos hozamkieséssel kell számolnunk idén is - adta hírül az Agroinform.hu.

Az aszálykárbejelentések szeptember végéig tartanak, akkor fogják tudni pontosan megmondani, hogy országszerte mekkora kiesést okozott az idei csapadékhiány.

De amíg kitart a termés, vigasztaljuk magunkat ezzel a finom és egyszerű kukoricalevessel!

A magyarok csemegekukorica-fogyasztása egyébként alacsony, személyenként 1-1,5 kilogrammot jelent, a friss áruként fogyasztott mennyiségről pontos adatok nem érhetők el .

A belföldön termesztett gabona kiváló minőségű, és mintegy 95 százalékát külföldre viszik, amikor a terveknek megfelelő mennyiségű megterem. A legtöbb magyar konzervet Oroszországba és a Független Államok Közösségének országaiba, fagyasztott terméket Angliába és Németországba szállítja, de termékei eljutnak a világ szinte minden tájára.

Fotó: shutterstock/etorres

Kukorica-krémleves hozzávalói:
1 kisebb fej vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
fél csokor petrezselyemzöld,
1 evőkanál vaj,
2 evőkanál liszt,
4-5 dl tej,
3 dl csirke alaplé,
2 doboz csemege kukorica konzerv vagy 5-6 cső főtt kukorica leszemezve,
1 teáskanál só,
bors ízlés szerint,
10 dkg sajt,
cayenne bors ízlés szerint.

Elkészítése:
A megolvasztott vajon pároljuk meg a kis kockákra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát.
Amikor a hagyma már üveges, dobjuk rá a felaprított petrezselyemzöldet.
Tegyük rá a lisztet és keverjük el alaposan.
Öntsük hozzá a tejet, majd a húslevest.
Dobjuk bele a kukoricát és forraljuk át.
Ezután botmixerrel turmixoljuk össze és ízesítsük – szükség szerint – sóval, borssal, cayenne borssal.
Reszelt sajttal tálaljuk.

 

Kiemelt kép forrása: Pexels/CCO License