Az aszálykárbejelentések szeptember végéig tartanak, akkor fogják tudni pontosan megmondani, hogy országszerte mekkora kiesést okozott az idei csapadékhiány.
De amíg kitart a termés, vigasztaljuk magunkat ezzel a finom és egyszerű kukoricalevessel!
A magyarok csemegekukorica-fogyasztása egyébként alacsony, személyenként 1-1,5 kilogrammot jelent, a friss áruként fogyasztott mennyiségről pontos adatok nem érhetők el .
A belföldön termesztett gabona kiváló minőségű, és mintegy 95 százalékát külföldre viszik, amikor a terveknek megfelelő mennyiségű megterem. A legtöbb magyar konzervet Oroszországba és a Független Államok Közösségének országaiba, fagyasztott terméket Angliába és Németországba szállítja, de termékei eljutnak a világ szinte minden tájára.
Fotó: shutterstock/etorres
Kukorica-krémleves hozzávalói:
1 kisebb fej vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
fél csokor petrezselyemzöld,
1 evőkanál vaj,
2 evőkanál liszt,
4-5 dl tej,
3 dl csirke alaplé,
2 doboz csemege kukorica konzerv vagy 5-6 cső főtt kukorica leszemezve,
1 teáskanál só,
bors ízlés szerint,
10 dkg sajt,
cayenne bors ízlés szerint.
Elkészítése:
A megolvasztott vajon pároljuk meg a kis kockákra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát.
Amikor a hagyma már üveges, dobjuk rá a felaprított petrezselyemzöldet.
Tegyük rá a lisztet és keverjük el alaposan.
Öntsük hozzá a tejet, majd a húslevest.
Dobjuk bele a kukoricát és forraljuk át.
Ezután botmixerrel turmixoljuk össze és ízesítsük – szükség szerint – sóval, borssal, cayenne borssal.
Reszelt sajttal tálaljuk.
Kiemelt kép forrása: Pexels/CCO License