Konyha

Megvan az idei év Budapest desszertje

A Cocó7 csokoládébolt és látványműhely gesztenyés-sárgabarackos csokoládés süteményét választottak idén Budapest desszertjének, amelyet először az október 11-én, pénteken kezdődő Édes napok Budapest fesztiválon kóstolhatnak meg az érdeklődők a Szent István-bazilika előtt.

Budapest, 2024. október 9. A Budapest desszertje cukrászverseny győztese, a fővárosi Cocó7 Csokoládé Bolt és Látványműhely gesztenyés-sárgabarackos csokoládés süteménye 2024. október 9-én. A süteményt először az október 11-én kezdődő Édes Napok Budapest fesztiválon kóstolhatják meg az érdeklődők a Szent István-bazilika előtt. (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Az Édes napok Európa egyik legnagyobb csokoládé és édesség tematikájú szakvására. a Szent István-bazilika előtt csaknem negyven kiállító süteményeivel, csokoládéival és más finomságaival találkozhat a közönség – mondta el a Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Rebrus Csaba, a szövetség elnöke, az édes napok főszervezője.

Az idei édes napokon először jelenik meg a Balaton fagyija és sütije, de meg lehet majd kóstolni a Demeter Chocolate Kft. Dubaji elnevezésű édességét, és bemutatkozik chocoMe új márkája, az Atelier is. A csokoládémanufaktúra különlegessége, hogy a teljes gyártási folyamatot saját maga végzi: helyben megvásárolja a kakaóbabot, amit azután saját maga hántol és pörköl meg – magyarázta a szövetség elnöke.

Az édesség tematikájú esemény célja, hogy segítse a magyar cukrász kis- és közepes vállalkozásokat, támogassa a magyar édességmanufaktúrák megerősödését, népszerűsítését – tette hozzá.

Rebrus Csaba megjegyezte, hogy a magyar édesiparnak jelenleg nagy kihívásokkal kell szembenéznie:

az elmúlt időszakban jelentősen növekedett a kakaóbab és más összetevők ára, de az energiára és a munkaerőre is egyre többet kell költeni, miközben a cukrászdák forgalma komoly visszaesést mutat.

Rebrus Csaba szerint a magyar kézműves csokoládégyártás jól szerepel a világversenyeken, annak ellenére, hogy a szektor állami támogatásban nem részesül.

Az idei, meghívásos versenyen ötfős zsűri döntött: a Budapest desszertet Cocó7 csokoládébolt és látványműhely készítette. Bretz Bernadett, a műhely vezetőjének elmondása szerint törekedtek arra, hogy kizárólag minőségi alapanyagokat használjanak.

A brownie-szerű piskóta csokoládé és vaj felhasználásával készült, a mandulás ropogós rétegen tejszínes étcsokikrém és rumos aromájú könnyű gesztenyekrém kapott helyet. A süti belsejében lévő sárgabarackzselé vaníliával, kevés szegfűszeggel és fahéjjal van megbolondítva. A sütemény tetejére csokoládébevonat és egy kicsi gesztenyegolyó került.

(Kiemelt kép: Fotó: illusztráció pexels.com)