(Fotó: illusztráció pexels.com)
Ennek az angolszász eredetű ínycsiklandozó italnak rengeteg változata létezhet, de minden puncs alapját a rum, és a citrusfélék képezik. Természetesen a puncs készítés szabályai nincsenek kőbe vésve, de ha eddig még sohasem készítetted, érdemes ezzel a klasszikus recepttel kezdened.
Hozzávalók:
fél liter enyhére főzött fekete tea
fél liter narancslé
2 evőkanál citromlé
2 evőkanál méz
1 rúd vanília
1 rúd fahéj
gyömbér, szegfűszeg, kardamom
2,5 deciliter rum
Elkészítés:
Az elkészített forró teát egy fazékba öntjük, és lassú tűzön tovább főzzük, miközben hozzáadjuk a lereszelt gyömbért és a fűszereket.
Közben a narancslevet elkeverjük a citromlével, majd hozzáöntjük a fűszeres teához.
Tovább melegítve belekeverjük a mézet és a vaníliát is, de a rumot csak a legvégén öntjük bele, miután már levettük a tűzről. Így a rum nem fog elpárologni.
Öntsük bögrékbe, és díszítsük narancskarikákkal.