Konyha

Lencsét minden mennyiségben

Mindenkinek megvannak a maga hagyományai, amikhez ragaszkodik. Ezek a szokások főleg az ünnepekkel hozhatók összefüggésbe, ezek befolyásolják például az otthonunk dekorálását, no és persze azt is, hogy mi kerül ilyenkor az asztalra. Köztudott, hogy az új év első napján érdemes lencsét enni, hogy bőségben gazdag legyen a következő évünk. Érdemes tehát erre készülni lencsés ételekkel. Íme néhány egyszerűen és gyorsan elkészíthető recept az év utolsó napjára. Köztudott, hogy az új év első napján érdemes lencsét enni, hogy bőségben gazdag legyen a következő évünk.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

Közkedvelt étel az új év első napján a lencse – általában főzelék formájában fogyasztjuk, pedig például leves és saláta is készülhet belőle. Mielőtt nekifogunk a szilveszteri ételek elkészítésének, fontos, hogy alaposan átgondoljuk a menüt. A lencse gazdagságot hozhat az életünkbe, ahogyan más hasonló szemes, illetve sok apró szemből álló étel, amik ugyancsak a pénzt és a gazdaságot vonzzák. Ilyen például a sárgaborsó és a mák is, vagyis ha unjuk a lencsét, készíthetünk például mákos gubát is vaníliasodóval a maradék bejgliből.

Az sem mindegy, hogy milyen feltétet készítünk mellé. Főzhetünk, süthetünk virslit – sertéshúsból! A disznó ugyanis kitúrja a szerencsét. Nem szabad szárnyast enni ilyenkor, mert például a csirke kikaparja, elkaparja a szerencsét. A gazdagságot a rétessel lehet tovább nyújatni (különösen, ha mákos!).

Lencsefőzelék rántás nélkül

Hozzávalók

  • 1 csomag lencse
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 tk. füstölt pirospaprika
  • 4-5 db babérlevél
  • 1 ek. tejföl
  • só és bors ízlés szerint

Elkészítés

A lencsét egy nagy tálba öntsük ki, adjuk hozzá a babérlevelet, és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Hagyjuk ázni néhány órán keresztül, hogy a szemek megpuhuljanak, így lerövidíthetjük a főzés idejét.

A vöröshagymát vágjuk fel apró darabokra, és dinszteljük meg. Húzzuk félre a tűzről, és keverjük el a füstölt pirospaprikával. Öntsük rá a lencsét a vízzel és a babérlevéllel, és főzzük addig, amíg a szemek valóban meg nem puhulnak. Ha szükséges, adjunk hozzá még vizet, de ne bőségesen. Éppen csak lepje el a lencsét, később pedig nem baj, ha elpárolog vagy felszívódik a víz nagy része.

Ha megpuhult a lencse, húzzuk le a tűzről, és kézi mixerrel pürésítsük egy kicsit a lencseszemeket – elég néhány mozdulat, hogy egy kicsit sűrítsünk a főzeléken, de ne pürésítsük az egészet. Végül tegyük vissza a tűzre, főzzük még néhány percig. Keverjük hozzá a tejfölt. A főzeléket fasírttal vagy virslivel tálaljuk.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

Lencseleves hús nélkül

Hozzávalók

  • 1/2 csomag lencse
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 tk. füstölt pirospaprika
  • 4-5 babérlevél
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 1 db paradicsom
  • 1 db erős paprika
  • 1 ek. ecet
  • (füstölt) só és bors ízlés szerint
  • tejföl az ízesítéshez

Elkészítés

A lencsét ebben az esetben is érdemes beáztatni néhány órával a főzés előtt a babérlevelekkel együtt. A vöröshagymát vágjuk apróra, és dinszteljük meg egy kevés olajon. Húzzuk félre a tűzről, és keverjük el a füstölt pirospaprikával. A tűzre visszatéve öntsük fel a hagymát a beáztatott lencsével, és adjunk hozzá még annyi vizet, amennyi levest főzni szeretnénk. Tegyük bele a felkockázott sárga- és fehérrépát, majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Amikor elkezd forrni, tegyük bele a felkockázott paradicsomot és az erős paprikából néhány karikát (ha szeretjük a csípős ízeket).Ha minden megpuhult, főzzük még néhány percig. A levest tálalás előtt ecettel és tejföllel ízesíthetjük.