Konyha

Ételek és fűszerek, amik átmelegítenek minket

Kint még mindig röpködnek a mínuszok, s úgy néz ki, az előttünk álló napokban is hasonló időre számíthatunk: melegítsük magunkat tehát kívülről, belülről egyaránt.

A forró tea, tejeskávé és leves ilyenkor mindenkinek jólesik, de nézzük, ezeken kívül melyek még azok az ételek, fűszerek, amik átmelegítenek minket belülről.

Gyömbér

Együnk minél több gyömbért, tehetjük teába, tésztákba, süteményekbe is akár, ugyanis extra hőtermelő hatása van, felgyorsítja a vérkeringést és az anyagcserét is.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

Vörös húsok

A marhában, disznóban és a vadak húsában több kalória van, tehát ezek belülről melegítenek. Érdemes levesnek, pörköltnek elkészíteni őket, így még jobban érvényesül a fűtő hatásuk. Segítségükkel rengeteg omega-3 zsírsavat tudunk a szervezetünkbe juttatni, mely segít alkalmazkodni a zord időjáráshoz.

Bátran elő a fűszerekkel!

Míg nyáron a könnyedebb, egyszerűbb ízekre vágyunk, addig télen kifejezetten jólesnek a csípően izzasztó, nehezebb, fűszeres ételek. Bátran használjunk a gyömbér és a fokhagyma mellett több csilit, szerecsendiót és persze curryt is.

(Fotó: illusztráció pexels.com)

Édesburgonya

Igazi télre való étel: rengeteg benne a C-vitamin, a vas és a kalcium, melyek segítségével a szerveztünk bátrabban néz szembe a betegségekkel, emellett magas rosttartalma miatt az emésztést is segíti, pezsdíti a vérkeringést.

+1: Forró csoki

Ne szégyelljük, ha megkívántuk az édességet, készítsünk bátran egy csésze illatos forró csokoládét, mely nemcsak a testet, de a lelket is átmelegíti. Használjunk hozzá növényi tejet, kakaóport, mézet és egy késhegynyi csilit.