Imádjuk a húsvéti ételeket és „terülj-terülj asztalkámat”, az ünnepi menüből a legtöbb helyen nem hiányozhatnak a sonkatekercsek, kaszinótojások és a franciasaláta. Ezek amolyan díszei a húsvéti reggeliknek, uzsonnáknak, és vendégváró falatkáknak is kiválók. Az elkészítésük egy kicsit hosszan tart, főleg a díszítés miatt. A legfinomabb, ha nem rögtön fogyasztjuk, hanem hagyjuk, hogy egy kicsit összeérjenek az ízek.
Kaszinótojás
Hozzávalók:
10 perces főtt tojás 10db
Vaj 2-3ek
dijoni mustár 2-3kk
Lilahagyma, aprítva 2kk
Petrezselyem aprítva 2kk
Bors, frissen őrölve
Só
Elkészítés:
A kaszinótojás sokféle ízben elkészíthető. Először keményre főzzük a tojásokat, aztán hosszában félbevágjuk azokat, majd kivesszük és pépesítjük a sárgáját – és ehhez keverünk mindenfélét, végül a kész keveréket visszatöltjük szépen a félbevágott tojásba. A sárgájához szinte minden esetben keverhetünk mustárt, majonézt, sót, borsot és cukrot, esetleg egy kis petrezselymet, vagy lilahagymát. Innentől pedig a variációk szinte végtelen tárháza áll előttünk: bármit belekeverhetünk, és persze készíthetjük csípősen is. Díszíthetjük szeletelt retekkel, uborkával vagy akár kaviárral is, ha éppen oroszos hangulatban vagyunk.

(Fotó: illusztráció Pixabay.com)
Ezerarcú sonkatekercs
A másik nagy klasszikus a sonkatekercs, ennek elkészítése is a fantáziánkra van bízva. Merthogy a tölteléket úgy ízesíthetjük, ahogy akarjuk. Először is vegyünk annyi szelet sonkát, ahány tekercset készíteni szeretnénk – kalkuláljuk bele a családot és a locsolkodók, vendégek várható számát.
Tojásos sonkatekercs
Hozzávalók:
- 10 dkg krémsajt
- 2 db főtt tojás
- mustár
- porcukor
- citromlé
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A főtt tojásokat törjük össze egy villával, majd keverjük hozzá a krémsajtot, egy pici mustárt, egy csipetnyi porcukrot, pár csepp citromlevet, majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Alaposan keverjük össze a hozzávalókat, ha úgy érezzük, még egy kis majonézzel vagy tejföllel is ízesíthetjük.

Fotó: Illusztráció (Unsplash.com)
Tormás sonkatekercs
Hozzávalók:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg ecetes torma
- 2,5 dkg liszt
- 1,5 dl főzőtejszín
- 1 dl tej
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
Ez egy kicsit összetetteb, mint az előző. Felezzük meg a kimért vajat, az egyik felét olvasszuk fel egy edényben. Adjuk hozzá a lisztet, a tejet és a tejszínt, és alaposan, csomómentesen keverjük el a keveréket. Majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Amíg kihűl, a vaj másik felét keverjük össze a tormával, végül dolgozzuk össze a két külön keveréket.
Ha elkészültünk a töltelékekkel, a sonkákat egyesével kenjük meg és tekerjük fel, mint a palacsintát. Helyezzük tálcára az összeset és tegyük a hűtőbe.

Fotó forrása: MTVA Főmenü
Francia saláta
Hozzávalók:
Tojássárgája 3db
Naparaforgó olaj 3dl kb.
Dijoni mustár 2-4kk
Tejföl 3-4ek
Citromlé
Porcukor
Só
Sárgarépa 12dkg
Burgonya, héjában főzve 12dkg
Kukorica 12dkg
Zöldborsó 12dkg
Csemege uborka 12dkg
Alma, pink lady 12dkg
Elkészítés:
A tojássárgáját egy keverőtálba tesszük és vékony sugárban csurgatjuk hozzá az olajat, miközben habverővel intenzíven kevergetjük. Sűrű majonézt kell, hogy kapjunk. Ha tökéletesen krémes és kemény az emulziónk, csak ezután ízesítjük a tejföllel, sóval, cukorral, pici citromlével és mustárral. Kellemesen sűrű, pikáns majonézmártást kell, hogy kapjunk. Hűtőbe tesszük. A burgonyát héjában főzzük meg, teljesen kihűtjük, megpucoljuk és 1*1cm-es kockára vágjuk. A sárgarépát is kockára vágjuk, enyhén sós-cukros vízben főzzük ressre. Utolsó egy percben hozzáadjuk a morzsolt csemegekukoricát és a borsót is. 1percig melegítjük a zöldségeket, leszűrjük, hagyjuk teljesen kihűlni. Közben a csemegeuborkát és az almát is 1*1cm-es kockákra vágjuk. Ha megvagyunk minden zöldséggel, összekeverjük a házi majonézünkkel. Hűtőbe tesszük tálalásig, jót tesz, ha egy napot összeérik a hűtőben.