Konyha

Egy falat Balaton otthon: ebből a lángostól mindenki repetát kér

Nincs is jobb egy nyári hétvégén, mint egy frissen sült, gőzölgő lángos illatára ébredni. Ha eddig csak a strandon mertél belevágni, itt az idő, hogy otthon is kipróbáld ezt a klasszikus magyar kedvencet – mi mutatjuk a jól bevált receptet!

Van valami nosztalgikus abban, ahogy a lángos sül az olajban, miközben a konyhát lassan belengi a fokhagymás tejföl és a friss tészta illata. Legyen szó vasárnapi reggeliről, balatoni hangulatról vagy egy családi ebédről, a házi lángos mindig telitalálat.

(Fotó: MTI/Kovács Anikó)

A klasszikus házi lángos receptje

Hozzávalók (6-8 darabhoz):

  • 50 dkg finomliszt

  • 2,5 dkg friss élesztő (vagy 7 g szárított)

  • 3 dl langyos tej

  • 1 tk cukor

  • 1 tk só

  • 2 evőkanál olaj

    • olaj a sütéshez

Tetejére (opcionálisan):

  • tejföl

  • reszelt sajt

  • zúzott fokhagyma vízzel és sóval elkeverve

Így készül:

  1. Az élesztőt felfuttatjuk: A langyos tejhez keverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk 10 percig pihenni, míg felhabosodik.

  2. Tésztát gyúrunk: A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az olajat, majd a felfuttatott élesztős tejet is. Rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Ha szükséges, egy kevés liszttel segíthetünk.

  3. Kelesztés: A tésztát letakarva, meleg helyen kb. 1 óráig kelesztjük, amíg duplájára nő.

  4. Formázás: A megkelt tésztából olajos kézzel diónyi-nagyobb darabokat szaggatunk, és laposra, kerek formára húzkodjuk.

  5. Sütés: Bő, forró olajban aranybarnára sütjük mindkét oldalát. Papírtörlőn leitatjuk a felesleges olajat.

  6. Tálalás: Megkenjük fokhagymás vízzel, majd jöhet rá a tejföl és a reszelt sajt – vagy ahogy te szereted!

 TIPP:

Ha előző este begyúrod a tésztát, reggel már csak formázni és sütni kell! Hidegen is isteni, uzsonnára vagy piknikre csomagolva.