Van valami nosztalgikus abban, ahogy a lángos sül az olajban, miközben a konyhát lassan belengi a fokhagymás tejföl és a friss tészta illata. Legyen szó vasárnapi reggeliről, balatoni hangulatról vagy egy családi ebédről, a házi lángos mindig telitalálat.

(Fotó: MTI/Kovács Anikó)
A klasszikus házi lángos receptje
Hozzávalók (6-8 darabhoz):
-
50 dkg finomliszt
-
2,5 dkg friss élesztő (vagy 7 g szárított)
-
3 dl langyos tej
-
1 tk cukor
-
1 tk só
-
2 evőkanál olaj
-
olaj a sütéshez
-
Tetejére (opcionálisan):
-
tejföl
-
reszelt sajt
-
zúzott fokhagyma vízzel és sóval elkeverve
Így készül:
-
Az élesztőt felfuttatjuk: A langyos tejhez keverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk 10 percig pihenni, míg felhabosodik.
-
Tésztát gyúrunk: A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az olajat, majd a felfuttatott élesztős tejet is. Rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Ha szükséges, egy kevés liszttel segíthetünk.
-
Kelesztés: A tésztát letakarva, meleg helyen kb. 1 óráig kelesztjük, amíg duplájára nő.
-
Formázás: A megkelt tésztából olajos kézzel diónyi-nagyobb darabokat szaggatunk, és laposra, kerek formára húzkodjuk.
-
Sütés: Bő, forró olajban aranybarnára sütjük mindkét oldalát. Papírtörlőn leitatjuk a felesleges olajat.
-
Tálalás: Megkenjük fokhagymás vízzel, majd jöhet rá a tejföl és a reszelt sajt – vagy ahogy te szereted!
TIPP:
Ha előző este begyúrod a tésztát, reggel már csak formázni és sütni kell! Hidegen is isteni, uzsonnára vagy piknikre csomagolva.