Konyha

Zoltán Erika különleges lecsója

A nyár sokszínűségét, jól variálható fogásokat mutatott be a Duna talkshow-jának A nyár íze című adása. Táplálkozási szakértők mellett a műsor vendége volt Zoltán Erika, kétszeres eMeRTon-díjas énekes, aki néha enged a strandételek csábításának, de otthon a tudatosságra törekszik, amikor főz. A műsorban egyik kedvenc ételének receptjét is elárulta.

Gyerekkorában az egész nyarat a nagymamájánál, a Balatonon, Vonyarcvashegyen töltötte – tőle tanult meg főzni is. Kislányként a főtt kukorica, a lángos és a palacsinta volt a kedvence, kamaszként rájött, hogy bár a klasszikus strandételek nagyon finomak, egyáltalán nem egészséges és alakbarát fogások.

Zoltán Erika (Fotó: MTVA/Ridikül)

„Tipikus nyári étel a lecsó, de gyerekként nem szerettem. Az ember azonban változik, felnőtt koromra az egyik nagy kedvencem lett. Ahány ház, annyiféle módon készítik, én sok hagymával és több paradicsommal, mint paprikával, de még fokhagymát is teszek bele, erős paprikát viszont nem. Saját trükköm, hogy végén a közel-keleti lecsóhoz, a shakshukához hasonlóan, beleütök egy egész tojást, amit lágyra főzök benne. Gurulós tarhonyával, bő szafttal találom” – osztotta meg konyhatrükkjét a Ridikül vendégeként Zoltán Erika, aki a nyári zöldségek mellett a gyümölcsöket is szívesen fogyasztja. Nagy kedvence a sárga- és a görögdinnye, amikből gyakran készít salátákat.

Az énekes rendszeresen főz otthon, mert – mint mondja – náluk családi mondás: aki szeret, etet, valamint édesanyjától és nagymamájától remek recepteket tanult. „Amikor a lányom 18 éves lett, kapott tőlem egy dedikált Horváth Ilona szakácskönyvet. Ez családi tradíció, máig őrzöm azt a példányt, amit annak idején én kaptam az édesanyámtól” – válaszolta arra a kérdésre, hogy fontosnak tartja-e, hogy lánya is továbbvigye a háztartásvezetés részeként a rendszeres főzést. A teljes beszélgetés újranézhető a Duna Médiaklikk-oldalán, amelyen 60 napig újranézhetők a korábbi adások is.

Ridikül – hétköznap 16 órától a Dunán.