Konyha

A balatoni palacsinta titka – így lesz tökéletesen vékony

Sűrű lekvárral, ropogós széllel, hajszálvékonyan: a palacsinta, amit egy életre megjegyzel. A Balaton partján, Ilia Lászlóné büféjében már 40 éve készül a „tökéletes” vékony palacsinta most pedig végre te is ellesheted a titkát! Ha eddig vastagra sikerültek, ezzel a recepttel mindent megváltoztathatsz.

A palacsinta minden család kedvence, gyerekek és felnőttek egyaránt rajonganak érte. De az igazán tökéletes palacsinta nem túl vastag, nem száraz, és nem ragad le, hanem pont annyira vékony, hogy szinte átlátszó, mégis könnyen tölthető és hajtogatható. Ezt a mesterszintű tudást kevesen birtokolják, de a Balatonmáriafürdői Ilia Büfé tulajdonosának, Ilia Lászlónénak már negyven éve ez a specialitása.

(Fotó: illusztráció unsplash.com)

Sokan azt hiszik, a titok a tejben vagy a szódában rejlik – de Ilia néni szerint nem is kell tej! Az egyszerű víz, és néhány jól bevált trükk bőven elegendő ahhoz, hogy tökéletes legyen a tésztánk.

A balatoni palacsinta receptje (kb. 40 darabhoz):

  • 50 dkg liszt

  • 3 db egész tojás

  • ½ evőkanál só

  • 1 liter jéghideg víz

Elkészítés:

  1. A lisztet a tojásokkal, sóval és egy kevés vízzel keverd el simára. Használj habverőt, hogy csomómentes legyen!

  2. Ezután fokozatosan öntsd hozzá a maradék vizet – mindig kevergetve, hogy levegős maradjon a tészta.

  3. Legalább 1 órát pihentesd a tésztát, hogy az állaga tökéletesen sima és selymes legyen.

  4. Forrósíts fel egy jó minőségű tapadásmentes serpenyőt, de csak nagyon kevés olajat használj! A túl sok olaj vagy a forró felület lyukacsossá teheti a tésztát.

  5. Merj egy adagot a forró serpenyőbe, és körkörös mozdulatokkal oszlasd el – minél vékonyabban!

 Extra tippek:

  • Ne használj cukrot a tésztában – könnyen odakap és megég!

  • A tej sűrűbbé teszi a tésztát – ha igazán vékonyat akarsz, csak vizet használj!

  • A túl sok tojás rugalmatlanná teheti a palacsintát – Ilia néni 3 darabnál megáll.

  • A biotojás gyönyörű színt ad, míg a bolti tojással világosabb lesz a végeredmény.

Ha már most érzed az orrodban a sült palacsinta illatát, ideje elővenni a habverőt és kipróbálni ezt a balatoni klasszikust. Lehet, hogy nem a parton vagy, de ezzel a recepttel az íze bizony odarepít.