A fagylalt sokunk számára nem csupán hűsítő desszert, hanem igazi gyerekkori emlék. A krémesen olvadó klasszikus vaníliaíz, az első flat megidézi a gyerekkori nyarkat. Fagyigép nélkül is elkészíthető, igaz, némi türelem kell hozzá, de a végeredmény minden másodpercért kárpótol.

(Fotó: Pexels)
Hozzávalók:
-
2,5 dl 3,5%-os tej
-
5 dl 35%-os tejszín
-
15 dkg cukor
-
2 dkg vaníliás cukor
-
egy csipet só
-
6 db tojássárgája
-
1 db vaníliarúd

(Fotó: Unsplash)
Így készítsd el:
-
A tejet és 3 dl tejszínt forrald össze a vaníliarúd kikapart magjaival
-
A tojássárgájákat habosítsd fel a cukorral és a vaníliás cukorral, majd keverd hozzá a maradék hideg tejszínt
-
A forró tejes keveréket lassan csurgasd a tojásos részhez, folyamatosan keverve
-
Ezt az alapot alacsony lángon sűrítsd be, majd vedd le a tűzről, és folpackkal lefedve hagyd kihűlni
-
Hűtőben pihentesd 2–3 órán át, majd fagyigépbe töltheted, vagy ha az nincs, fagyaszd le ¾ részben, majd robotgéppel keverd át – és ezt ismételd meg 4-5 alkalommal, míg el nem éred a selymes, gombócolható állagot
Tippjeink, hogy igazán krémes legyen:
-
Használj minél zsírosabb tejszínt és tejet, hogy krémes legyen a textúra
-
A felfőzést ne hagyd ki, ez segíti az állag kialakulását
-
Mínusz 11 fokon tárolva lesz a legjobban adagolható, mint a cukrászdában