Konyha

Így készül a tökéletes házi vaníliafagyi – fagyigép nélkül is mennyei lesz

A nyár egyik legnagyobb kedvence vitathatatlanul a fagylalt,de mi lenne, ha mostantól nem kellene érte elmenni a fagyizóig? Mutatjuk, hogyan készítheted el otthon a krémes, selymes, igazi vaníliafagyit úgy, hogy még fagyigépre sem lesz szükséged.

A fagylalt sokunk számára nem csupán hűsítő desszert, hanem igazi gyerekkori emlék. A krémesen olvadó klasszikus vaníliaíz, az első flat megidézi a gyerekkori nyarkat. Fagyigép nélkül is elkészíthető, igaz, némi türelem kell hozzá, de a végeredmény minden másodpercért kárpótol.

(Fotó: Pexels)

Hozzávalók:

  • 2,5 dl 3,5%-os tej

  • 5 dl 35%-os tejszín

  • 15 dkg cukor

  • 2 dkg vaníliás cukor

  • egy csipet só

  • 6 db tojássárgája

  • 1 db vaníliarúd

(Fotó: Unsplash)

Így készítsd el:

  1. A tejet és 3 dl tejszínt forrald össze a vaníliarúd kikapart magjaival

  2. A tojássárgájákat habosítsd fel a cukorral és a vaníliás cukorral, majd keverd hozzá a maradék hideg tejszínt

  3. A forró tejes keveréket lassan csurgasd a tojásos részhez, folyamatosan keverve

  4. Ezt az alapot alacsony lángon sűrítsd be, majd vedd le a tűzről, és folpackkal lefedve hagyd kihűlni

  5. Hűtőben pihentesd 2–3 órán át, majd fagyigépbe töltheted, vagy ha az nincs, fagyaszd le ¾ részben, majd robotgéppel keverd át – és ezt ismételd meg 4-5 alkalommal, míg el nem éred a selymes, gombócolható állagot

Tippjeink, hogy igazán krémes legyen:

  • Használj minél zsírosabb tejszínt és tejet, hogy krémes legyen a textúra

  • A felfőzést ne hagyd ki, ez segíti az állag kialakulását

  • Mínusz 11 fokon tárolva lesz a legjobban adagolható, mint a cukrászdában