Konyha

A ropogós sült krumpli titka – vesd be ezt a trükköt, és soha többet nem készíted máshogy

Sült krumplit mindenki szeret, de azt az igazi, kívül ropogós, belül omlós változatot ritkán sikerül tökéletesen elkészíteni. Egy apró konyhai fortéllyal azonban varázslatos eredményt érhetünk el.

Nincs is jobb egy adag frissen sült, illatos, ropogós krumplinál, igaz? Akár köretként, akár egy gyors vacsiként, mindig megállja a helyét. De valljuk be, sokszor csalódunk: vagy túl puha, vagy sápadt marad, esetleg belül nyers, kívül már égett.

(Fotó: Unsplash)

A varázsszó: szódabikarbóna!

Ez az egyszerű trükk megváltoztatja a krumplihoz való viszonyodat. Egy csipet szódabikarbóna a főzővízbe, és a végeredmény? Ropogós, aranybarna, tökéletes sült krumpli!

De miért működik?A szódabikarbóna lúgosítja a vizet, amitől a krumpli felszíne enyhén feloldódik, így sütéskor extra ropogós kérget kap – miközben belül omlós marad.

Így készítsd el:

  1. Pucolj meg néhány szem krumplit, vágd őket nagyobb darabokra.

  2. Forralj fel egy lábas vizet, adj hozzá fél teáskanál szódabikarbónát, majd dobd bele a krumplit.

  3. Főzd néhány percig, amíg picit megpuhul, majd szűrd le, és kicsit rázd össze a fazékban, hogy „megtörjön” a külső réteg.

  4. Tedd sütőpapíros tepsibe, locsold meg olajjal vagy akár kacsazsírral

  5. Sütőbe vele: 220°C-on süsd aranybarnára és ropogósra!

Extra tipp:

Tegyél mellé pár gerezd fokhagymát és egy-két ág rozmaringot, az illatok egyszerűen mennyeiek lesznek!