Otthon

Módszerek, tippek, hogy bírjuk az irodai életet

Háromfajta ember létezik a világon: akinek van gerincsérve, és tud róla, aki még nem tud róla, és akinek nemsokára lesz. Persze van némi túlzás azért ebben az állításban, hiszen ha vigyázunk magunkra, akkor megelőzhetjük, karbantarthatjuk a bajt.

Amennyiben irodában dolgozunk, ülőmunkát végzünk, s hazafelé a kocsiban, a villamoson, buszon is ülünk, tehát kifejezetten passzív életmódot folytatunk, akkor egészen nagy eséllyel alakul ki a szervezetünkben valamiféle gerincbántalom. Ha rossz tartást hozunk magunkkal gyermekkorunkból, emellett mozgásszegény az életmódunk, akkor egészen biztosak lehetünk benne, hogy gond lesz a gerincünkkel. Vannak azonban bizonyos trükkök, melyek segíthetnek abban, hogy helyesebben tartsuk magunkat munka közben, és megfelelően karbantartsuk testünket, érzékeny gerincoszlopunkat.

Mozgás

A jó öreg mozgás például sokat segíthet. Mozogni azért fontos, mert így a gerincoszlop körüli izmokat erősítjük. Ha még nincs nagy baj, azaz nem alakult ki a sérv, de azt érezzük, nagy esélyünk van rá, akkor megfelelő szakorvosi konzultáció után végezzünk hátizom-erősítő gyakorlatokat, főleg a gerincjóga és az úszás képes hatékonyan karbantartani izmainkat.

Fel!

A munkában töltött idő alatt óránként álljunk fel legalább egyszer, és sétáljunk, lépcsőzzünk, ha tehetjük, menjünk ki a friss levegőre! Persze nagyon könnyű belefedkezni a munkába, főleg így év elején, amikor felgyűlnek a tennivalók, ám érdemes tartani magunkat az óránkénti sétához. Ha kell, állítsuk be a telefonunkat, vagy töltsünk le egy alkalmazást, ami bizonyos időnként figyelmeztet minket: ideje megtenni egy kört!

Fotó: iStock.com/ oggy22

Fotó: iStock.com/ oggy22

A számítógép

Amennyiben monitor előtt töltjük a napunk egy jelentős részét, vizsgáljuk meg, vajon megfelelő-e a pozíciója. Ha nagyon lefelé kell néznünk ahhoz, hogy lássuk, amit írunk, akkor érdemes szemmagasságba emelni, mondjuk egy dobozra tenni a képernyőt. Ha kell, szerezzünk be magunknak egy extra billentyűzetet, ami maradhat az asztalon. Tegyünk egy próbát, ezzel a módszerrel sokkal egészségesebben ülhetünk, s hosszú távon egészen biztosan javulni fog a gerincünk állapota.

Ülőpárna

A dinamikus ülőpárnákat is érdemes kipróbálni, már egészen baráti áron beszerezhetőek gyógyászati szaküzletekben. Ezek a párnák képesek elősegíteni az optimális testtartást, miközben ülünk, levehetik gerincünkről a terhek egy jelentős részét, és erősítik a hát és a medence izmait.

Irodai ülőlabda

Már talán nem annyira diszkrét, mint egy párna, ám a hatalmas színes labdákon is egészséges az ülés, ha nem is bírjuk egész nap, de egy pár órára mindenképpen csúsztassuk magunk alá. Ahhoz ugyanis, hogy stabilan üljünk a labdán, folyamatosan egyensúlyoznunk kell, s így szinte észrevétlenül eddzük izmainkat.

Fotó: iStock.com/AndreyPopov

Fotó: iStock.com/AndreyPopov

Térdeplőszékek

Kipróbálhatjuk a térdeplőszéket is, ez azért jó, mert szinte automatikusan helyes tartást biztosít. Kifejezetten azért találták ki őket, hogy kíméljék a gerincünket, helyreállítják annak természetes görbületét: a medencénk előrebillen, a hát pedig kiegyenesedik. Ezt eredetileg tervezők és mérnökök használták, akik szinte egész nap a rajzasztal fölé görnyedve dolgoznak.

No stressz!

Egyre több kutatás foglalkozik azzal, hogy a gerincsérvet nemcsak a helytelen tartás, a passzív, ülő életmód, a mozgás hiánya, hanem a stressz is okozza. A stresszt sajnos nagyon kevesen tudjuk elkerülni, hiszen része az életünknek, ha akarjuk, ha nem. Az viszont rajtunk múlik, miképp dolgozzuk fel a minket ért negatív hatásokat. Keressünk, kutassunk addig, amíg rá nem találunk arra a mozgásformára, tevékenységre, amely után ha fáradtak is, de sokkal nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak leszünk: meditáció, futás, ejtőernyős ugrás, boksz, mozi, színház vagy éppen kutyasétáltatás.