Otthon

Takarítsunk környezetbarát módon – 5 tipp, hogy zöldebben menjen a lakástisztítás

A hagyományos tisztítószerek olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek kifejezetten károsak a környezetre – és nemcsak akkor, ha a talajba vagy az óceánokba jutnak, hanem akkor is, ha a levegőbe fújjuk őket. Persze ez nem azt jelenti, hogy teljesen koszosan kell hagyni a lakást, vagy kizárólag vízzel takaríthatunk – rengeteg természetes alternatíva létezik a környezetkárosító takarítószerek helyett, amelyek ráadásul sokkal olcsóbbak is a boltban vásárolható kész társaiknál. Adunk néhány tippet, amelyekkel egyszerűen és problémamentesen átállhatunk a zöld takarításra!

Teljesen mindegy, mennyire tisztítjuk meg a folyókba, tavakba és óceánokba kerülő vizet, a tisztítószerek bizonyos részeit képtelenek vagyunk kiirtani. Ezek belekerülnek a vizeinkbe, sőt, a termőföldjeinket is képesek termőképtelenné tenni, ha nagyobb mennyiségben szabadul rá a mezőgazdasági területekre. Arról nem is beszélve, hogy akár az ivóvizünkbe is visszajuthatnak, a saját szervezetünket is károsítva, sőt, a levegőbe spriccelve a tüdőnket is károsítják, és hozzájárulnak a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához. Így a mi érdekünk is, hogy minél zöldebb módszerekkel takarítsunk otthon. Ez azonban olyanoknak, akik soha nem próbálkoztak ilyesmivel, elég nehéz feladat lehet – ehhez adunk most útmutatót!

1. Keressünk környezettudatosabb termékeket!

Nem kell azonnal citromlével és szódabikarbónával tisztítanunk mindent, a boltokban is találhatunk olyan termékeket, amelyek környezettudatosabb módon készülnek, és kevesebb káros anyagot tartalmaznak, mint a hagyományos társaik. Előfordulhat azonban, hogy ezek kicsit drágábbak, mint a környezetszennyezőbb fajták. De ha az egészségünkről és a környezetünkről van szó, az a kis árkülönbség valószínűleg megéri.

Fotó: iStock.com/Qwart

Fotó: iStock.com/Qwart

2. Figyeljünk a levegő minőségére!

Gyakori, hogy a rengeteg kémiai szer használata és az épületek mindennél jobb szigeteltsége következtében a levegő a lakásban sokkal rosszabb, mint odakinn. Figyeljünk arra, hogy naponta többször szellőztessünk, még a hidegben is – fontos, hogy ne egész nap a mérgező levegőt szívjuk! Komoly egészségügyi hatásai lehetnek annak, ha az illatosítóktól, tisztítószerektől, méreganyagoktól hemzsegő lakásban ülünk egész nap.

3. Óvatosan az antibakteriális tisztítószerekkel!

Kutatások kimutatták, hogy az antibakteriális szappanok és tisztítószerek kicsit sem tisztítanak jobban, mint a hagyományos verziók, ellenben hozzájárulnak ahhoz, hogy azok a baktériumok, amelyek túlélik a takarítást, ugyanilyen rezisztens baktériumokat hozzanak létre. Így a kórokozók sokkal erősebbé válhatnak, gyakorlatilag a semmiért.

Fotó: iStock.com/diego_cervo

Fotó: iStock.com/diego_cervo

4. Használjunk szódabikarbónát!

A szódabikarbóna igazi adu ász a kezünkben, ha minél kevesebb kemikáliát akarunk használni takarítás közben. Szuperhős abban, hogy eltávolítsa a kellemetlen szagokat, mind a hűtőből, mind a kanapéról, de még a ruháinkról is – ha szódabikarbónás vízzel mosunk vagy öblítünk ki szöveteket, megszabadít bennünket a szagoktól.

5. Tanuljuk meg, hogyan dobjuk ki a mérgező tisztítószereket!

Ha egyszerűen lehúzzuk a tartalmukat a vécén, vagy kidobjuk őket a szemétbe, nem teszünk sokkal jobbat, mintha használnánk őket minden nap, hiszen így is ugyanoda kerülnek. A legjobb megoldás az, ha olyan helyre visszük őket, ahol kifejezetten ilyen mérgező hulladékokat fogadnak be, sőt, sok helyen vannak bizonyos időközönként olyan napok, amikor ilyen szemetet szállítanak el tőlünk. A lényeg az, hogy ne a hagyományos hulladék mellé dobjuk.

A témával bővebben is foglalkozik a Ridikül ma 17 órakor kezdődő Rend a lelke? című adása. A stúdióban beszélget Valkó Eszter, Xantus Barbara, Szűcs Édua és meglepetés-férfivendégünk.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük meg.