×

Otthon

Találkozzunk Győrben! – Programtippek a márciusi hosszú hétvégékre

Idén igazán nagy szerencsénk van a hosszú hétvégékkel, hiszen jó néhány lesz belőlük, márciusban például mindjárt kettő. Ezek a hétvégék nemcsak arra adnak nagyszerű lehetőséget, hogy igazi maratoni pihenést tartsunk és együtt legyünk a családdal, hanem arra is, hogy egy kicsit kiszakadjunk a hétköznapokból és utazzunk. Nem kell rögtön külföldi utazásra gondolnunk, amely nagyobb szervezést és nagyobb költségeket is jelent, hiszen itthon is bőven van látnivaló. Íme egy kis kedvcsináló egy szuper hosszú hétvégéhez a dunántúli megyeszékhelyen, Győrben.

Macskaköves utcákon

Győr belvárosa igazi kis ékszerdoboz, keskeny macskaköves utcácskáin sétálgatva teljesen magával ragadja a látogatót. Ünnepi szezonban kirakodóvásárok és árusok várják a nézelődőket, Jedlik Ányos tiszteletére minden évben rendeznek fröccsfesztivált a városban, de a sör– és borrajongók és a barokk szerelmesei és megtalálhatják itt kedvenc rendezvényüket az év különböző szakában. A város egyik legismertebb épülete, egyben Győr szimbóluma a neobarokk stílusban épült városháza, amely jó kiindulópontot biztosít egy belvárosi sétához. A városházától a Baross úton, a belváros sétálóutcáján érdemes elindulni, ahol pár száz méterenként találhatunk egy különleges szobrot vagy épületet, betérhetünk egy kellemes étterembe vagy cukrászdába.

Három tér

A belváros három nagyobb tere mind más-más élményt nyújt, de egyiket se hagyjuk ki a sétából. Míg a város barokk főterén, a Széchenyi téren éttermek és kávézók sokasága vár minket, és itt találjuk a Mária-oszlopot, a város egyik legjelentősebb emlékművét, a Dunakapu téren, a nemrég felújított egykori piactéren csodás kilátás vár minket a Kossuth hídra – vagy ahogy a helyiek hívják, a Révfalusi hídra – és a Dunára, és megtekinthetjük a Pulzus nevű, 4 méter magas domború lencsékből álló szobrot is. A harmadik tér, a Bécsi kapu tér is megér egy kerülőt, hiszen Magyarország legszebb barokk tereinek egyike, ahonnan egyenes út vezet fel a Káptalandombra, a győri székesegyházhoz és a Püspökvárhoz.

 

Múzeumok között

Múzeumokban sincs hiány Győrben, hiszen a város szülöttének emlékére találhatunk itt állandó Kovács Margit-kiállítást, de érdemes megnézni a Borsos Miklós- és a Patkó Imre-gyűjteményt is. A Széchenyi téren egy igazán különleges patikamúzeumot is találunk. A ma is gyógyszertárként működő patikát a jezsuiták alapították 1654-ben, és aprócska, de annál érdekesebb állandó kiállítás várja itt a látogatókat. Ha családdal és gyerekekkel érkezünk a városba, szánjunk egy délutánt a Xántus János Állatkertre is, de ha nincs időnk elmenni az állatkertig, a belvárosban is megtalálhatjuk a módját az állatos programnak. Az úgynevezett Új-bástya, Győr török kori végvárának maradványa ma apró állatkertként üzemel, ahol a történelmi belvárostól csupán pár percre Dél-Amerika élővilágába pillanthatnak be a látogatók.

Sziget a város közepén

A Rába két ága által közrefogott félsziget Győr belvárosában a szerelmespárok kedvelt találkozóhelye. A Radó-szigeten hatalmas platánfák árnyékában sétálgathatunk, vagy pihenhetünk meg egy-egy padon, ahonnan remek kilátás nyílik a városra. Nyáron gyakran rendeznek koncertet a szigeten lévő, fából készült zenepavilonban, tavaly óta pedig a sziget csúcsánál egy új, különleges úszó szökőkutat is megcsodálhatunk.

 

Fürdőzzünk a vizek városában

Gyakran mondják Győrre, hogy a folyók, a vizek városa, hiszen három folyó is találkozik a városban, a Duna, a Rába és a Rábca. A folyók mellett pedig a termálvíznek is jelentős szerepe van, így egy kellemes fürdőzést is érdemes beiktatni egy győri hosszú hétvége során. A termálfürdőben nemcsak a gyerekeknek való csúszdák vannak, hanem gyógyvizes ülőmedencék, szaunák, sóbarlang és gőzfürdő is, ráadásul a fürdő kültéri részéről csodás kilátás nyílik a történelmi belvárosra.