Otthon

A Földközi-tenger felé „csúszik” az Etna

Európa legaktívabb vulkánja, az Etna a Földközi-tenger felé csúszik – ezt állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport. Eszerint az olaszországi Szicília szigetén fekvő vulkán évente 14 millimétert csúszik a Földközi-tenger irányába.

Éppen ezért alaposan figyelni kell a vulkánt, mivel ez a mozgás növekvő veszélyeket idézhet elő a jövőben a térségben – írta a brit kutatók vezette csoport a Bulletin of Volcanology című szakfolyóiratban az MTI tájékoztatása szerint.

„Azt mondanám, hogy jelenleg nincs ok aggodalomra, de ez olyan dolog, amelyet szemmel kell tartani, különösen, ha úgy érzékeljük, hogy felgyorsult ez a mozgás” – mondta a BBC Newsnak John Murray, aki mintegy 50 éve tanulmányozza Európa első számú vulkánját.

Catania, 2017. március 16. A hófödte Etna tűzhányó kitörése Catania közelében, Szicília szigetén 2017. március 16-án hajnalban. A kitörés nem veszélyezteti Catania repülőterének működését. (MTI/AP/Salvatore Allegra)

Catania, 2017. március 16.
Archív felvétel. A hófödte Etna tűzhányó kitörése Catania közelében, Szicília szigetén 2017. március 16-án hajnalban. A kitörés nem veszélyezteti Catania repülőterének működését. (MTI/AP/Salvatore Allegra)

Az Open University geológusa nagy pontosságú GPS-hálózatot telepített a vulkán köré, amely milliméteres változásokat is képes észlelni a vulkanikus kúp formájában. 11 év adatai alapján nyilvánvalóvá vált, hogy a hegy kelet-délkelet irányban mozog, Giarra tengerparti városa felé, amely 15 kilométerre van az Etnától. Egy enyhe, 1-3 fokos lejtőn csúszik, ami azért lehetséges, mert a vulkán laza, rugalmas üledékek fennsíkján terül el.

A kutatócsoport szerint ez az első alkalom, hogy sikerült közvetlenül megfigyelni egy aktív vulkán elcsúszását.

Földcsuszamlásoktól tartanak

Az évi 14 milliméteres mozgás – ami 1,4 métert jelent száz év alatt – nagyon kicsinek tűnik. Ám a világ más térségeiben végzett geológiai vizsgálatok azt mutatták, hogy a hasonló mozgást mutató kihunyt vulkánok hegyoldalaiban pusztító földcsuszamlások léphetnek fel. Murray és kollégái hangsúlyozták, hogy az ilyen jelenség nagyon ritka, és évszázadok, esetleg évezredek kellenek ahhoz, hogy kritikus helyzet alakuljon ki. Ráadásul semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy az Etnával ez fog történni. A helyi lakosságnak nem kell aggódnia – tették hozzá.

Ha tíz év alatt a mozgás kétszeresére gyorsulna, az figyelmeztető jel lenne. Ha felére csökken, egyáltalán nem kell aggódni – mondta Murray.