Otthon

Hazatért a kórházból a brit uralkodó férje

Hazatérhetett pénteken a kórházból Fülöp edinburghi herceg, a brit uralkodó 96 esztendős férje, aki a múlt héten sikeres csípőprotézis-beültetésen esett át. A brit sajtó információi szerint Fülöp herceg az orvosai tanácsára a csípőproblémái miatt maradt távol a közelmúlt eseményeitől.

A Buckingham-palota pénteki bejelentése szerint a herceg a VII. Eduárd király nevét viselő londoni kórházból a királyi család windsori rezidenciájára távozott. A közlemény szerint Fülöp köszönetet mond mindazoknak, akik kórházi kezelése idején jókívánságaikkal halmozták el.

London, 2017. május 4. Fülöp edinburghi herceg, II. Erzsébet brit királynő férje egy londoni krikekktpálya átadásán 2017. május 3-án. A Buckingham-palota május 4-i közleménye szerint szeptembertől a 95 éves Fülöp visszavonul minden, a posztjával járó feladattól. (MTI/AP pool/The Sun/Arthur Edward)

London, 2017. május 4.
Archív felvételek. Fülöp edinburghi herceg, II. Erzsébet brit királynő férje egy londoni krikettpálya átadásán 2017. május 3-án. A Buckingham-palota május 4-i közleménye szerint szeptembertől a 95 éves Fülöp visszavonul minden, a posztjával járó feladattól. (MTI/AP pool/The Sun/Arthur Edward)

Az edinburghi herceg, akin múlt szerdán végezték el a csípőműtétet, az operáció előtt több nyilvános eseménytől is távol maradt. Nem volt jelen például a királyi házaspár hagyományos húsvéti templomi látogatásán és a sok évszázadra visszanyúló nagycsütörtöki ezüstpénzosztáson sem, amikor hitvese, II. Erzsébet királynő – aki a jövő héten ünnepli 92. születésnapját – 92 kiválasztott alattvalóját ajándékozta meg az ilyenkor szokásos ceremónián.

Egy ideje már távol maradt a megjelenésektől

A brit sajtónak nyilatkozó udvari bennfentesek elmondták, hogy Fülöpöt már ezektől a megjelenésektől is csípőproblémái tartották távol.

Fülöp tavaly ősszel egyébként is hivatalosan visszavonult a közszerepléstől. Az edinburghi herceg augusztus végéig eleget tett az előre egyeztetett programjában szereplő összes nyilvános megjelenési kötelezettségének, utána azonban már nem fogadott el meghívásokat ilyen eseményekre, bár egy-egy alkalommal azóta is megjelent a nyilvánosság előtt.

Az utóbbi időben II. Erzsébet királynő is csökkentette kissé munkatempóját: nem tesz már hivatalos külföldi utazásokat, és hazai hivatali kötelezettségei közül ő is egyre többet átad a királyi család fiatalabb tagjainak.