Otthon

Párkapcsolati persely – a szerelmi hitelalap

Nem vagytok egy kasszán a pároddal? Téged ez zavar? Neked jelent VALAMIT a közös kassza, és ezt ő nem érti? Nagy a különbség a befolyó keresetek között?

Ugye mennyi kérdés merül fel, ha összeköltözik valaki a szerelmével? A különélés egyszerűbb helyzet pénzügyi szempontból. Nyilván mindenki a sajátját osztja be, a sajátjára apellál, és ugyan természetes, hogy időről időre kisegítitek egymást, de alapvetően abból él mindenki, amiért megdolgozik.

Más lesz a helyzet azonban, ha közös háztartásba kerültök, mert ott máris felmerülhetnek a fenti kérdések, és ezeken felül még száz. Mert a pénzkérdés igenis fontos kérdés, és kár a szőnyeg alá söpörni, ha valami nézeteltérés vagy ellentét, konfliktus alakul ki. Nem filléreskedés a pénzkérdés, ne kezeljétek soha tabuként.

Könnyen előfordulhat, hogy teljesen eltérő környezetből kerültök egymás mellé. Mások lehettek a pénzügyi szokások, sőt az is lehet, valaki azt szokta meg, hogy szinte mindent megengedhet magának, míg más úgy nőtt fel, hogy a szülei a fogukhoz verték a garast, minden fillért okosan be kellett osztani. Nehéz a nagyon eltérő mintákat összeegyeztetni, elfogadni, sőt alkalmazkodni a másik szokásaihoz, elvárásaihoz. De nem is kell teljes mértékben feladni magatokat.

Fotó: iStock.com/ Choreograph

Fotó: iStock.com/ Choreograph

Egy nagyon fontos szempont van itt is, ahogy az élet minden területén, kommunikáljatok arról, mit szeretnétek. Ugyanilyen fontos az őszinteség is, hiszen ha közös otthonba költöztetek, és ez túlmutat a jó fej lakótársi kapcsolaton, akkor valószínűleg vannak közös céljaitok, és akkor igenis fontos, hogy őszintén feltárjátok valós anyagi helyzeteteket, és közösen jelöljétek ki az irányt. Lehet, hogy nem lesz közös a teljes kassza – van ilyen megoldás is, amikor mindenki (arányosan) vagy egyenlően fizeti a háztartási közös költségeket, de szerintünk ezt meg lehet fejelni még valamivel.

A tapasztalatok szerint jó irányba viszi a közös gazdálkodást, ha közös kassza bevállalása nélkül létrehoznak a párok egy közös perselyt, vagy nevezzük ezt akár közös pénzügyi alapnak, amibe rendszeresen mindkét fél egyenlő mértékben helyez el egy bizonyos összeget. A perselyben gyűlő pénz lehet egy közeli közös cél – az éves nyaralás – fedezete, de lehet a vésztartalék is, ha valaki megszorul, akkor nem kell „kölcsönkérni” a másiktól, hiszen van egy saját hitelbank, amibe – szigorúan a másik tudtával – bele lehet nyúlni. Lehet persze külön-külön is gyűjtögetni, de erősíti a szövetséget és az összetartozás érzését a közös persely akkor is, ha a pénzkezelés egyébként egymástól függetlenül történik.