Otthon

Mit ajándékozzunk az esküvőkön pénz helyett/mellett?

Nyakunkon az esküvőszezon, előfordul, hogy évente 3-4 eseményre is hivatalosak vagyunk, és ilyenkor megesik, hogy nem tudunk vagy nem akarunk minden esetben súlyos tízezrekkel megtömött borítékokkal könnyebbek lenni.

Hol van már az a régi nyár, amikor a legjobb barátunk esküvője előtt már hónapokkal gyűjtöttük az aprópénzt, vettünk egy gyerekmedencét, és azt töltöttük meg vele: tessék, egy kád pénz, fürödjetek benne! Fogalmam sincs, végül mennyi pénz gyűlt így össze nekik, ha jól emlékszem, csupa egyforintos volt, ahogy arról sincs fogalmam, mit kezdett az ifjú pár azzal a rengeteg apróval. De feltételezem, megoldották. Ez poénnak tényleg jó volt annak idején, de ma azért már nem csinálnám. Helyette egy másik évben azt találtuk ki egy kedves, utazásmániás baráti párnak, hogy összedobtunk hatan valamennyi pénzt, elmentünk egy pénzváltóhoz és a lehetséges összes valutából vásároltunk nekik valamennyit, azzal a felszólítással, hogy miden egyes országba el kell menni, és ott elkölteni! Nagyon tetszett nekik az ötlet, és azóta is évenként kapjuk az üzeneteket és a fényképeket, beszámolnak róla, hol vannak éppen.

 

Pénzt adni snassz?

Bármennyire is snassz a pénz, ma már a legtöbb párnak van közös élete, közös háztartása, és valójában nincs szükségük hétköznapi tárgyakra, ezért szoktak inkább a vendégek borítékot adni, amivel be tudnak szállni a buli költségeibe, esetleg hozzájárulhatnak egy szép utazáshoz, lakásfelújításhoz, vagy bármihez, ami drága, de a fiataloknak szükségük van rá. Így ha adni is akarunk, segíteni nekik, meghálálni a meghívást, nem nagyon kerülhetjük el a pénzt, de valami kedves kiegészítőajándékkal egészen biztosan emlékezetessé tehetjük az ottlétünket. Manapság nagy divat kaparós sorsjegyet adni, hiszen így esélyt kapnak egy kisebb vagy nagyobb összeg megnyerésére, valamint a közös kaparás is élvezetes és izgalmas tud lenni: kedves ötlet. De olvastam olyanoktól is fórumokon, akik autónyeremény-betétkönyvet adtak, ami azért jó, mert ha a házaspár úgy dönt, percek alatt pénzzé teheti, de ha türelmesek,  akár meg is tarthatják, nyerhetnek idővel egy autót.

 

Ha jól ismerjük a párt, és nem csak távoli rokonok, tudjuk, mire van szükségük, hol szeretnek vásárolni, akkor vehetünk nekik vásárlási utalványt is kedvenc üzletükbe, bútoráruházukba. Mégis csak egyel személyesebb. De biztosan örülni fognak egy szép utazásnak is, mondjuk egy wellness-hétvégének vagy hosszabb, komolyabb útnak, amit a barátokkal, családtagokkal közösen is megvehetünk.

Még mindig töretlen népszerűségnek örvendenek a kuponos oldalak, nézzünk körül, hátha találunk valami olyan élményt, amit barátaink nagyon szeretnének: páros masszázs, raftingolás, sétarepülés, különféle izgalmas városi túrák, főzőtanfolyam, csokitanfolyam: legyünk kreatívak, és válasszunk izgalmas programot nekik, amelyre ők talán sosem vállalkoznának maguktól.

DIY – csináld magad!

Aztán persze ott vannak még a saját készítésű kedves ajándékok, nagyon népszerű manapság például az esküvői doboz, amelybe jelképes, de nagyon kedves ajándékokat tehetünk:

 

• Dobókocka: unalmas hétköznapi estéken vagy vita esetén segít eldönteni, hogy kinek legyen igaza.

• Apró kulcsok: egymás szívéhez!

• Anyaföld: hogy mindig hazataláljatok, bármi is történjen!

• Egy kis üveg méz: hogy megédesítse a mindennapokat!

• Néhány pizzafutár telefonszáma: ha nem sikerül a vacsora, vagy túl fáradt vagy, hogy főzzél.

• Pénz: állítólag nem boldogít. Ha titeket sem, küldjétek vissza!

• Sorsjegy: amikor már csak a vakszerencsében bíztok.

• Mágnes: hogy a vonzalom soha ne múljon el!

• Pillanatragasztó/ befűzött tű/ madzag/biztosítótű: ha törik, ha szakad!

• Szalmaszál: hogy biztosan tudjátok, mindig van egy utolsó szalmaszál!