Otthon

Ezt a 7 dolgot kövessük, hogy a mi konyhánk is mindig tiszta legyen

Emlékszünk még, mikor cseréltük le utoljára a mosogatószivacsot? Vagy hogy mikor takarítottuk ki utoljára a konyhát úgy igazán alaposan? És olyan jó lenne tudni, mit csinálnak azok, akiknek (látszólag?) mindig tiszta a konyhájuk. Mintha nem is használnák, vagy mindennap nagytakarítást végeznének benne. Pedig csak ismerik azokat a titkokat, amik fontosak ahhoz, hogy a konyhánk mindig tiszta legyen. Mutatjuk, ezt a 7 dolgot kövessük hozzá!

Lehet, hogy egy kicsit fájdalmasan hangzik, de kezdjük azzal, hogy alaposan kitakarítunk. Eztán azonban könnyebb dolgunk lesz, ha mindennap odafigyelünk arra, hogy tisztaságot és rendet tartsunk a konyhában, és akkor a heti takarítás sem lesz rémálom, nem beszélve a havi, kéthavi vagy negyedéves nagy(obb) takarításokról. Mutatjuk, ezt a 7 dolgot kövessük, hogy a mi konyhánk is mindig tiszta legyen.

1. Legyen mindennek helye

Nehéz lehet megoldani, de minden konyhai eszköznek és gépnek legyen meg a maga helye – a szekrényben vagy a kamrában. A pultokról, asztalokról tüntessünk el mindent, és csak akkor vegyük elő, amikor használjuk. A sok gép és eszköz egyrészt a rendetlenség érzését keltheti, másrészt csak porosodnak, és megnehezítik a pultok és más konyhai felületek letörlését.

Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

2. Törölgessünk rendszeresen

Minden egyes használat után töröljük le a tűzhelyet, a mosogatót és a konyhapultot egy vizes, esetleg mosó-/mosogatószeres ruhával vagy szivaccsal. Így megelőzzük, hogy ragadjon vagy poros legyen, és a morzsák is egy pillanat alatt eltűnnek.

3. Szivacsok és konyharuhák

Legyen ezeknek is egy helyük, például egy kis polcon vagy rekeszben a mosogató alatt. Ha kint hagyjuk a néhány használat után már koszos, színét vesztett szivacsokat és konyharuhákat, azok könnyen a rendetlenség érzetét kelthetik.

4. Szemetes a mosogató alatt

A legjobb hely a szemetes számára, ha a mosogató alatt tároljuk, vagy esetleg a kamrában – a lényeg, hogy ez se maradjon szem előtt. Akármilyen gyakran is mossuk, takarítjuk, a szemetes könnyen koszosnak tűnhet, esetleg valamilyen szag szivároghat belőle, ami megint csak a rendetlenség felé mutat.

5. Mosogassunk és pakoljunk el azonnal

Ne várjunk vele a vacsora, a sorozat vagy a nap végéig, mosogassunk el azonnal, ahogy egy edényre vagy tányérra már nincs szükségünk. És ne csak mosogassunk, de törölgessük el, és tegyük is rögtön a helyükre a különböző használati tárgyakat és eszközöket. Ugyanez vonatkozik a mosogatógére: ha lejárt a progam és megszáradtak az edények, tegyük mindent a helyére.

Fotó: iStock.com/DmitriiSimakov

Fotó: iStock.com/DmitriiSimakov

6. Legyen hely a hűtőben

Törekedjünk arra, hogy a hűtő körülbelül 30 százaléka mindig üres legyen. A túlzsúfolt hűtő nem jó, többek között a fagyasztás miatt sem, és mert ha tele van pakolva, nem marad hely az esetleges maradékoknak, vagy az újabb ételeknek, élelmiszereknek, amiket tárolni szeretnénk benne.

7. Fakanalak és fűszerek

Arról már volt szó, hogy a különböző konyhai gépeknek is találnunk kell helyet a szekrényekben és a kamrában. Ugyanez vonatkozik a fakanalakra, húsvillára és a fűszerekre is: ne lógjanak a falon a tűzhely felett vagy legyenek egymás hegyén-hátán egy kis polcon. Tegyük el a fiókokba, keressünk a kamrában helyet nekik, és csak azt vegyük elő, amire éppen szükségünk van – aztán persze azonnal pakoljunk vissza mindent a helyére.