×

Otthon

Séták városi kalandoroknak

Nincs is annál izgalmasabb érzés, mint mikor az ember egy új várost fedez fel. Talán csak egy dolog hasonlítható hozzá, amikor a saját városunkat kezdjük más szemmel nézni, és ráébredünk, hogy mennyi olyan, eddig ismeretlen helyet, történetet rejt az otthonunk, amiről sosem hallottunk korábban.

Minden kalandos kedvű, a történelem és az építészet iránt érdeklődő városlakónak érdemes néha „elvesznie” a saját városában, ehhez pedig remek lehetőséget kínálnak a vezetett városi séták, amelyekből itthon, de külföldön is lehet válogatni. Ha nincs ajándékötletünk, akkor is érdemes átböngészni ezt a kínálatot, hiszen szinte mindenki találhat itt kedvére valót. Íme, egy kis szubjektív válogatás.

Fotó: unsplash.com/GuilhermeStecanella

Fotó: unsplash.com/GuilhermeStecanella

Hosszúlépés. Járunk?

Budapestieknek, de vidékieknek is szervez túrákat a Hosszúlépés csapata, érdemes az oldalukon böngészni, hiszen rendkívül változatos és tematikus túrákat kínálnak. Járhatunk velük Cseh Tamás nyomában Budán, tehetünk velük Bauhaus sétát, de a budapesti hidak történeteivel is megismerkedhetünk a túráikon. A tömegközlekedés rajongói a metróban vezetett sétán is részt vehetnek, de sörkóstoló sétára is jelentkezhetünk náluk. Budapest mellett Tihanyban, Keszthelyen és Szentendrén is szerveznek programokat. Egy túra átlagos ára 3500 Ft körül van, de mindenképp megéri az árát, hiszen szakemberek, történészek vezetnek minket végig az izgalmas helyszíneken. Ne felejtsünk el időben regisztrálni, hiszen a népszerű túrákra hamar betelnek a helyek.

Sétaműhely

A Sétaműhely csapata privát túrákat és csapatépítőket is szervez, így érdemes számításba vennünk őket ilyen alkalmakkor is, sőt középiskolásoknak is szerveznek játékos, történelemmel megtöltött sétákat. Megismerhetjük velük a budai vár épületein rejtőzködő állatszobrokat, mehetünk velük a Napraforgó utcai kísérleti Bauhaus-lakótelepre, irodalmi nyomkeresésen is részt vehetünk velük, miközben megismerjük Kertész Imre Budapestjét, a Kádár-korra emlékezve pedig a Gazdagréti lakótelep és a Szomszédok titkaiba pillanthatunk be. A 2-3 órás túrák ára itt is 3500 és 4000 Ft között mozog, a túravezetők között pedig közgazdásztól kezdve politológuson át művész- és vallástörténészig rengeteg mindenkivel találkozhatunk, akik úgy tekintenek önmagukra, mint rendezőre, a díszlet pedig nem más, mint maga a város.

Fotó: iStock.com/Rawpixel

Fotó: iStock.com/Rawpixel

Imagine Budapest és Debrecen

Az Imagine csapat tematikus városnéző túráinak célja, hogy életre keltsék a történelmet az érdeklődők számára Budapest mellett Debrecenben is. Minden túrájukat alapos kutatás és előkészítés előzi meg, míg összeáll egy várostörténetileg, építészetileg és művészettörténetileg is hiteles és izgalmas előadás. Jelenleg 15 különböző, rendszeresen meghirdetett sétaútvonal közül választhatnak az érdeklődők, de havonta rendeznek különleges programokat is, amelyek során rendszerint egy-egy elzárt épületbe vagy egy kevésbé ismert, ám annál izgalmasabb helyszínre viszik el a sétáló csapatot. Túranaptárukat böngészve jelentkezhetünk édesszájúaknak szóló sétára, de az art deco és a modern építészet vagy a Kincsem park szerelmesei sem fognak csalódni. Egy túra ára itt is 3–4000 Ft között mozog, amelyért 1,5–2 vagy akár 3 órás sétákon is részt vehetünk.

Vidéki séták

Bár a fővárosban értelemszerűen nagyobb a választék a tematikus sétákból, a vidékieknek sem kell csüggedniük, hiszen Debrecen mellett máshol is rendszeresen szerveznek ilyeneket a turistáknak és az érdeklődő városlakóknak. Győrieknek, szegedieknek és miskolciaknak is érdemes a helyi turisztikai szervezeteknél érdeklődni, ugyanis mindhárom városban rendszeresen szerveznek sétákat, nem is csoda, hiszen bővelkednek a történelmi helyszínekben, szuper történetekben, de a Balaton környékieknek is van miből válogatniuk.