Készítsünk gyertyát
Egy fogpiszkáló segítségével óvatosan szúrjuk ki a tojást a tetején, majd finom mozdulatokkal törjük le a héjat addig, amíg csak a háromnegyed része marad meg a tojásnak. Öntsük ki belőle a fehérjét és a sárgáját (ezen a ponton összedobhatunk magunknak egy tükörtojást), öblítsük ki langyos vízzel, majd öntsünk bele méhviaszt. Várjuk meg, amíg kicsit megszilárdul, majd nyomjunk bele kis kanócot, és máris kész a 100%-ban természetes, saját készítésű gyertyánk.
Növényvédő
Ha van kertünk szép veteményessel, ezentúl ne dobjuk ki a tojáshéjakat – ha már összegyűlt jó kétmaréknyi belőle, zúzzuk apró darabokra, és szórjuk a virágágyásra. Ezzel távol tarthatjuk például a csigákat a növényeinktől.
Fotó: Pexels/CC0 License
Arcpakolás
A szépségápolásban is hasznát vehetjük a tojásnak. Csodát tehet a bőrünkkel, ezért érdemes kipróbálnunk egy saját készítésű arcmaszk formájában. A benne található lizozim nevű enzim segít felvenni a harcot az aknét okozó baktériumokkal, a fehérje pedig feszesíti a bőrt. Íme egy szuper recept: 1 egész tojás keverjünk el 1 teáskanál olívaolajjal és 1 evőkanál mézzel. Egy sminkecset segítségével vigyük fel az arcunkra a pakolást, majd hagyjuk hatni 15 percig. Langyos vizes vattával töröljük le, majd mossuk meg a bőrünket hideg vízzel.
Odakozmált serpenyőkre
Ha leégett kicsit a vacsora, gyakori megoldás a serpenyő egész éjszakás beáztatása, ám az bizony zavaró szagokkal járhat, és reggel sem túl kellemes erre a látványra ébredni. Ennek elkerülése érdekében kezdjük el gyűjteni a megmosott, megszárított tojáshéjakat, és ha ilyen baleset történik, összezúzva szórjuk a serpenyőre, majd egy mosogatószeres szivacs segítségével kezdjük el súrolni – így kíméletesen távolíthatjuk el az odakozmált ételmaradékokat, és a tiszta konyha tudatában hajthatjuk álomra a fejünket.