Otthon

4 emlékezetes kommentátori közvetítés a magyar sporttörténelemből

Még ha nem is rajongunk különösebben a különböző sportágakért, az olimpiákat és a magyar érdekeltségű világ-, illetve Európa-bajnokságokat akkor is biztosan szoktuk követni, vagy legalábbis tudunk a fontosabb győzelmekről. Ezeket a jelentőségteljes pillanatokat pedig a kommentátori közvetítések is színesítik, hiszen például ki ne emlékezne arra, hogy „Gyere, Egérke, gyere kicsi lány!”?

A sportkommentátori szakmának csupán egy szelete az, hogy végigközvetítik a sporteseményt – a hangulatteremtés, az érdeklődés fenntartása is fontos, hiszen kit hozna lázba az, ha egy egysíkú hang mondaná, hogy „gól” vagy „megvan az olimpiai aranyérem”… A magyar sporttörténelemben is akad bőven olyan pillanat, amelyben a kommentátor a szurkolókkal együtt drukkolt élőben a magyar versenyzőnek, és katarzisban tört ki, amikor meglett a győzelem – összegyűjtöttük a kedvenceinket.

2016-os foci-Eb – Hajdú B. István és Gundel Takács Gábor

 

A 2016-os labdarúgó-Európa-bajnokságon az egész nemzet egyként szurkolt a magyar válogatottnak, és igazi fesztivál volt országszerte a meccsek alkalmával. Hihetetlen eredménynek számított, hogy annyi év után végre kijutottunk, sőt, a csoportkörből is továbbjutottunk. Ez pedig a szakmabeliek számára is katartikus élményt jelentett – Hajdú B. István és Gundel Takács Gábor a magyar góloknál önkívületi állapotban üvöltöttek a mikrofonba, és minket a mai napig kiráz a hideg, ha visszahallgatjuk ezeket a felvételeket. Ilyenkor nehéz az embernek kontrollálnia az érzelmeit, és bár egy kommentátornak legtöbbször uralkodnia kell magán, mégis, egy ilyen helyzetben ezt senkitől sem lehet elvárni, ráadásul rengeteget tett hozzá a közvetítéshez.

Egerszegi Krisztina olimpiai győzelme 1988-ban – Vitray Tamás

 

Vitray Tamás igazi élő legenda a sportújságírók körében, és visszafogott, sajátos stílusa minden közvetítését egyedivé tette. Egerszegi Krisztina 1988-as szöuli olimpiai győzelme hatalmas sporttörténelmi pillanat volt, amelyre valószínűleg még nagyon sokáig emlékezni fogunk. És persze arra is, hogy „Gyere, Egérke, gyere kicsi lány!”.

A férfi-gyorskorcsolyaváltó téli olimpiai győzelme 2018-ban – Vásárhelyi Tamás

 

Az idei téli olimpia tényleg fontos szerepet kap a magyar sporttörténelemben, hiszen először nyert aranyérmet a magyar férficsapatunk a gyorskorcsolyaváltó számban. Egy ilyen pillanatot végigközvetíteni nem mindenkinek adatik meg – Vásárhelyi Tamás is részese lett ennek a fontos mérföldkőnek kommentátorként. Szerencsére készült egy kulisszák mögötti felvétel is, amelyben látható, mennyire izgul a magyar stáb – amikor már látják, hogy meglehet a győzelem, felugranak, és állva szurkolják végig a versenyt. Mi libabőrösök lettünk, amikor megnéztük.

 

 Szilágyi Áron 2012-es olimpiai győzelme – Horváth Mariann

(A videót a képre kattintva a Youtube-on lehet megtekinteni)

A 2012-es londoni olimpiai bajnoki cím óta Szilágyi Áron nevét mindenki ismeri, ráadásul azóta további érmekkel is gyarapította gyűjteményét. A fantasztikus pillanat a szakkommentátort, a korábbi világ- és Európa-bajnok párbajtőrvívó Horváth Mariannt is magával ragadta, olyannyira, hogy a könnyeivel küszködött a győzelmet követően. A női sportkommentátorok lényegesen kevesebben vannak, mint a férfiak, és valószínűleg egy férfi nem is sírta volna el magát, de szerintünk pont ettől lett olyan különleges és átható ez a pillanat. Egy olimpián az egész országot képviseli a versenyző, és minden bizonnyal a legtöbb magyar, aki nézte, hasonló katarzist élt át, mint Horváth Mariann.

A témával bővebben foglalkozik a Ridikül mai, A pálya szélén című adása. A stúdióban beszélget Molnár Mátyás, Tihany Viktor, Vásárhelyi Tamás és meglepetés-hölgyvendégünk.

Az előző adást ezen a linken nézhetjük vissza.