Otthon

Miért lett egyre mélyebb a női hang?

Ahogy telnek az évtizedek, úgy lesz fokozatosan egyre mélyebb a nők hangja. Vajon azért, mert sok korábban férfiasnak tartott szerepet vettünk át, vagy csupán a biológia az oka?

Egy ausztrál kutatás annak járt utána, hogy a nők hangja a második világháború óta miért mélyült olyan sokat, az átlagos alaphangmagasság például 23 Hz-cel. Ez részben köszönhető a dohányzásnak is, de azok hangja is mélyült, akik dohány közelébe sem mentek. Tényleg a nemi szerepek átalakulása van a dolog mögött? Annyi bizonyos, hogy minél férfiasabb egy hang, annál könnyebben ismerjük el tulajdonosa vezetői státuszát. Ennek érdekében annak idején Margaret Thatcher kifejezetten mélyített a hangján beszédtanárok segítségével. Mindennapjainkban ugyan nem kell ilyen pozíciókban bizonyítanunk, ám a munkahelyünkön annál inkább, és ott is érvényes ugyanaz a szabály. Minél mélyebb valaki hangja, annál könnyebben éri el, amit akar, annál többször dominál a vitás helyzetekben. Még a makákók és a csimpánzok is ösztönösen elmélyítik a hangjukat, mielőtt megbeszélnék a konfliktusaikat.

Milyen az igazi hangunk?

A világháborúk előtt a nők szerepe egészen más volt, mint napjainkban. Alapvető része volt a másodhegedűs szerepének elfogadása, az alárendelődés, kevesen dolgoztak munkahelyen, és még kevesebben hoztak rendszeresen fontos, nagy horderejű döntéseket. Ennek megfelelően a női hang kicsit gyermeki volt és magas, alkalmazkodott a szerephez. Ahogy pedig változnak az idők, és birtoklunk ugyanolyan jogokat, mint a férfiak, elkezd a hangunk is határozottabbá válni. Hogy milyen lenne „csal úgy magától”, a szerepeinktől függetlenül? Aligha tudjuk meg. Annyi biztos, hogy ádámcsutka híján a férfiakénál mindenképpen magasabb.

Fotó: iStock.com/TamaraDragovic

Fotó: iStock.com/TamaraDragovic

Mi tetszik a férfiaknak?

A nők közt is akad, aki csak búgóan mély férfi mellett érzi jól magát – a mély hang a magas tesztoszterinszintet jelezheti, nyugalmat, biztonságot fejez ki – ám a legtöbb férfi a magasabb hangú nőket kedveli. Persze itt is akadnak kivételek, különben hogy futott volna be akkora karriert Claudia Cardinale, Karády Katalin vagy Amanda Lear? A francia énekesnőt férfiakat megszégyenítően mély hangja avatta diszkókirálynővé a hetvenes években, ám kinézete ellenére jellemzően sokan azt sem hitték el neki, hogy nőnemű. Karády Katalinnal kapcsolatban nem merült fel ez a kétség, de a széles vállú, határozott hangú színésznő kisugárzásához hozzátartozott jellegzetes orgánuma. Ugyanígy mély, férfias hangja van Tina Turnernek és napjainkban Lady Gagának vagy Adele-nek. Már nem ütközünk meg rajta annyira, mint tettük volna néhány évtizeddel ezelőtt, sőt. A mélyülő hang egyfajta pozitívum lett párkeresési szempontból, hiszen nemcsak konfliktusok rendezésénél mélyítjük ösztönösen a hangunkat „búgóvá”, hanem akkor is, ha tetszeni szeretnénk. A hangunk magassága egyébként összefügg a menstruációs ciklusunkkal is: a termékeny idősztakunkban anélkül, hogy tudnánk róla, bizonyítottan csábítóbbá válik a hangunk.

Fotó: iStock.com/TommyLeeWalker

Fotó: iStock.com/TommyLeeWalker

A világ legmélyebb hangú énekese

A világ legmélyebb hangja nem nőhöz, hanem férfihoz tartozik:  Tim Storms amerikai énekes tíz oktávnyi hangterjedelme Guinness-rekordot dönt a mély tartományban. Olyan hangokat is ki tud adni, amelyeket mérni még tudunk, de hallani már nem, csak az állatok. Mintha a hagyományos zongora mellé balra odatennénk egy másikat, és annak bal végén keresnénk egy hangot: ezt tudja kiénekelni Storms, és ezt már csak az elefántok képesek érzékelni. A mély hang nem csupán gyakorlásnak köszönhető, hanem anatómiai adottság is: a férfi hangszálai kétszer olyan hosszúak, mint az átlagemberé.