Otthon

5 tipp a hangulatos otthonért, ha épp nincs idő takarításra

Ha csak tehetjük, nem árt napi szinten ügyelni arra, hogy a lakás rendben legyen. De ha erre épp nincs lehetőség (túl sok az egyéb teendő), az alábbi tippek segíthetnek, hogy ne érezzük magunkat az őskáosz kellős közepén...

1. Engedjünk be fényt, gondoskodjunk az esti hangulatvilágításról

Azt hinnénk, hogy egy koszos, poros lakásba fényt engedni a függönyök kihúzásával bűn, pedig ez óriási tévedés. Nem, erős napsütésben a hibák kevésbé látszanak. Emellett estére mindenképpen érdemes a megfelelő hangulatvilágításról gondoskodni, mert az rengeteget dob az elhanyagolt alapokon is. Különösen a narancssárga fény ad sokat.

2. Legyen egy hely, ahová gyorsan elsüllyeszthetők az útban lévő dolgok

Persze, ideális esetben mindennek megvan az állandó, fix helye, és oda kerülnek a dolgok, de ha már kifutottunk az időből, és hullafáradtak vagyunk egy átdolgozott nap után, halasszuk hétvégére a rendrakást. Addig is óriási segítséget nyújtanak a tárolópuffok: azok a kényelmes és olcsó ülőhelyek, amiknek belsejében elhelyezhető mindaz, ami jobb, ha nincs mindig szem előtt. Ha puff nincs, marad az ágyneműtartó, vagy a legsötétebb sarokban elhelyezett szék, esetleg egy doboz…

Fotó: Unsplash/ Stephen Di Donato

Fotó: Unsplash/ Stephen Di Donato

3. Kerüljenek a főbb dolgok a helyükre

Ha nincs idő és energia a rendszerezésre, legalább a főbb dolgok kerüljenek a helyükre. Ágyazzunk be, az rengeteget dob az összképen, és semeddig se tart. Toljuk vissza az asztalt a helyére, vigyük ki a piszkos tálakat és poharakat a mosogatóba, igazítsuk meg az elcsúszott szőnyeget, falvédőt, faliképet, öntsük ki a hamutartót, füstölőtartót. Apróságok, de sokat számítanak.

4. Távolítsuk el a nagyobb porcicákat

Most nem fogunk porszívózni, seperni vagy felmosni, de arra van idő, hogy a kezünkbe eső első ronggyal vagy szivaccsal, esetleg a kezünkkel vagy egy papír zsebkendővel felszámoljuk a nagyobb porcicákat és pókhálókat. Sokat számít, ha elsőre nem is gondolnánk.

5. Gondoskodjunk a finom, otthonunkhoz illő illatról

Illatosító, levendula, füstülő, illóolaj, illatgyertya… a lényeg, hogy hassa át az otthonunkat kellemes, nekünk tetsző, minket megnyugtató illat. Mindjárt jobban érzi magát az ember, ugye?