Otthon

Hogyan vegyük fel a harcot a legmakacsabb ételfoltok ellen?

Egy jól sikerült baráti vagy családi összejövetel után bizony bőven maradhatnak étel- és italfoltok a terítőn vagy például a szőnyegen. Azért, hogy ne kelljen minden folt után új dolgokat vennünk, mutatunk pár trükköt a legmakacsabb szennyeződések eltüntetésére.

Cékla

A nyár egyik legelmaradhatatlanabb körete minden kétséget kizáróan a cékla. Ráadásul ha mi tartunk egy baráti összejövetellel egybekötött vacsorát, a célka szinte biztos, hogy tuti befutó. Az már kevésbé szerencsés a zöldséggel kapcsolatban, hogy sajnos rettentően erősen fog, így ruhánk, terítőnk, szőnyegünk igen nagy veszélynek van kitéve a „jelenlétében”. Ha viszont már megtörtént a baj, akkor sincs tragédia. Nincs más dolgunk, csak a foltot langyos vízzel azonnal öblítsük le, azután pedig tegyünk a problémás felületre 5%-os szalmiákszeszt, és hagyjuk rajta körülbelül 3-4 percig. Ha színes ruháról van szó, akkor használjunk hígított szalmiákszeszt annak érdekében, nehogy megfakuljon a szín. A selymet 1/4 rész hidrogén-peroxidos vízben áztassuk 4-5 órán keresztül, majd öblítsük ki langyos vízzel.

Fotó: iStock.com/Geo-grafika

Fotó: iStock.com/Geo-grafika

Vörösbor

Egy jó hangulatú vacsorához az ember néha szívesen elfogyaszt egy-egy pohár bort, ám ha ez az ital a ruhánkon landol, az már nem olyan kellemes. Először is itassuk fel a bort papírtörlővel az érintett területen, és szórjuk be sóval, hogy felszívhassa a maradék folyadékot. Ezután csepegtessünk a foltra citromlével elkevert fehérbort. A sav ugyanis feloldja az anyagba beivódott vörösbort, így már pár percnyi áztatás és vízzel történő öblítés után is nagy esély van arra, hogy a folt a múlté lesz.

Ketchup

A ketchupot szinte mindenki szereti, főleg ha például sült krumplit eszünk. Ha viszont kicsöppen bárhová, az elég csúnya foltot tud maga után hagyni. Először is öblítsük ki a foltot langyos vízzel, majd ecetes, citromsavas vízben áztassuk be az anyagot.