Otthon

Ezeknek a növényeknek az illata stresszoldó hatású

A növényeknek sok hasznát vehetjük a lakásban: segítenek tisztán tartani a levegőt, illatukkal pedig jó hatással vannak a kedélyünkre. Ha úgy érezzük, életünkben eluralkodott a feszültség, a következő növényekhez fordulhatunk segítségért.

Menta

Érdemes otthon mentát tartanunk, nemcsal a főzéshez és a teázáshoz, hanem azért is, mert ez a növény remek stresszűző. A Wheelingi Jezsuita Egyetem kutatása szerint a menta illata oldja a frusztrációt, ugyanakkor fokozza az éberséget.

Jázmin

Az olajfafélék családjába tartozó, bódítóan édeskés illatú jázmin az egész történelem során népszerű növény volt. Az egyiptomiaktól kezdve termesztik és használják krémek és illatszerek elkészítéséhez, a kutatások pedig bebizonyították róla, hogy nagyon erős nyugtató hatással bír.

Aloe vera

Az Aloe verát elsősorban sebgyógyító, fertőtlenítő hatásáról ismerjük, de légtisztításra is alkalmas. Megtisztítja a levegőt a leggyakoribb karcinogénektől, és oxigént bocsát ki éjszaka. A tanulmányok szerint segíthet a depresszív tünetek enyhítésében.

unsplash.com/Kari Shea

Fotó: unsplash.com/Kari Shea

Levendula

A levendulából készül az egyik legnépszerűbb illóolaj, ez a növény nyugtatja az idegrendszert, és szintén segítség lehet a depresszió enyhítéséhez. A kutatások szerint a levendula illata csökkenti a vérnyomást.

Anyósnyelv

A NASA kutatásai szerint az anyósnyelv a legjobb légtisztító növények közé tartozik, több mint 107 méreganyagtól tisztítja meg a levegőt. Növeli az energiaszintünket és enyhíti a fejfájást.

Bazsalikom

A Dél-Ázsiában őshonos bazsalikom igen sokoldalúan használható gyógy- és fűszernövény. Az egyiptomiak a halottkultusz során használták, manapság leginkább a mediterrán konyha kedvelt ízesítőjeként ismerjük, de nem csak akkor érdemes tartanunk otthon, h kedveljük az olaszos fogásokat. Egy japán tanulmány szerint a bazsalikomban található linalool csökkenti azoknak a géneknek az aktivitását, amelyek stresszhelyzetben lépnek működésbe.