×

Otthon

Eltűnhet az összes mopsz Skóciából, mert betiltják őket

A mopszok kifejezetten aranyos, cuki kutyák, akik apró termetük, röfögő hangjuk és mókásan kidülledő szemük ellenére sokaknak váltak igazi házi kedvencévé. Skóciában azonban egész másképp állnak ezekhez az állatokhoz.

A mopsz ugyanis célzott tenyésztés eredményeként jött létre, és kinézete cseppet sem egészséges számára. Kidülledő szeme miatt nagyon gyakran érik sérülések, akár a látását is elvesztheti. A szörcsögő hangot azért adja ki, mert nem tud rendesen levegőt venni, és ez cseppet sem lehet jó érzés. Egyfajta állatkínzásnak lehet tekinteni további tenyésztését – hiszen a mopszok életük végéig szenvednek anélkül, hogy enyhülésre lelnének –, ezért Skóciában törvényben tervezik megtiltani ezt.

Fotó: iStock.com/forisana

Fotó: iStock.com/forisana

Esetlenségüket szeretjük bennük?

A tiltásra azért van szükség, mert egyre többen rajonganak ezekért az állatokért, így a kereslet folyamatosan megvan – addig pedig a tenyésztők sem fognak leállni. A mopszot annak ellenére imádják sokan, hogy tartása pont egészségügyi problémái miatt költségesebb, mint a többi kutya esetében. A törvénytervezet egyébként nemcsak a mopszokat fogja érinteni, hanem az ízületi gyulladásokra hajlamos skót lekonyuló fülű macskát, a szintén légzési gondokkal küzdő, rövid nyakuk miatt fájdalmakkal élő angol és francia buldogot, és a túl rövid lábú munchkin macskát is. Rajtuk kívül a Cavalier King Charles spániel tenyésztése is tiltólistára kerül, ezeknek az állatoknak ugyanis olyan kicsi már a fejük, hogy az az agyukra és a gerincvelőjükre van káros hatással.

Az állatok jogaiért harcoló szervezetek azért léptek a tettek mezejére, mert elegük lett az életen át tartó szenvedésre ítélt állatokból, akik mégis folyamatosan születnek – csupán amiatt, mert az emberek vonzódnak furcsa kinézetükhöz. A mi ízlésünk azonban háttérbe kell hogy szoruljon, ha az állatok egészségéről és jólétéről van szó.