Otthon

Az illóolajok 12 izgalmas, új arca

Az illóolajoknak nem csak betegség idején vesszük hasznát: a lakás számtalan helyiségét illatosíthatjuk a segítségükkel. Ha tehetjük, csakis bevizsgált, százszázalékos tisztaságú illóolajokat vásároljunk, és mindig tartsuk be a megadott mennyiségi korlátozásokat. Ne feledjük azt sem, hogy sose használjuk őket töményen a bőrünkön, csakis hígítva.

A levendula és a szantálfa illóolajokat légfrissítőnek érdemes összekeverni. Ha az őszi időben lakásunknak nincs túl jó illata, akkor fogjunk egy tál vizet, és csepegtessünk bele az olajokból. Ha intenzívebb illatot szeretnénk, a keveréket töltsük spriccelős flakonba, és használjuk úgy. A citrom fertőtlenítő hatású illóolaját tisztításhoz használhatjuk. Adjunk néhány cseppet a takarítószerünkhöz belőle, nemcsak tisztább, de illatosabb is lesz minden.

Fotó:iStock.com/id-art

Fotó:iStock.com/id-art

Bergamott és rozmaring a frissebb ruhákért

Ezt a két illatot érdemes cseppenteni a mosógépbe vagy a szárítógépbe, hogy különleges illatú ruhákkal lephessük meg magunkat – sokan az illóolajokat, nagyjából tíz cseppet egy pamutrongyra vagy teniszlabdára csepegtetik, és úgy helyezik be a gépbe. A természetes olajok illata nem olyan intenzív és hosszan tartó, mint az öblítőszerekben használt kemikáliáké, de megéri váltani. A bergamott illóolaja nem csupán ruhaillatosításra jó, képes megnyugtatni a lelket, és energiával feltölteni a szellemet egy fáradt, stresszes nap után. Keverjük össze bázisolajjal, adjunk hozzá egy kevés levendulát és borsmentát, majd szagolgassuk a keveréket, ha feszültek vagyunk.

Borsmenta és eukaliptusz a fájó izmoknak

Egy nehéz nap vagy fárasztó edzés után jelentkező izomfájdalmat illóolajok segítségével is enyhíthetjük. Mindkét olajból öt cseppet tegyünk egy tartályba, majd keverjük ki egy evőkanál argánolajjal. A hűsítő, fájdalomcsillapító érzést azonnal megtapasztaljuk, amikor a keverékkel masszírozzuk a fájós testrészt. Maga a borsmenta olaja a gyomorbántalmakon is segít, keverjünk össze belőle öt cseppet argánolajjal, és szagolgassuk, vagy masszírozzuk a gyomrunk felett lévő bőrbe. Sokaknál az utazás közben jelentkező hányingert is enyhíti.

Teafa- és eukaliptuszolaj a konyhában

Egy nagyobb edénybe vagy vödörbe tegyünk forró vizet és 10 csepp teafaolajat. Kiváló fertőtlenítőszert kapunk, amit felmosáshoz, koszos ruhák áztatásához, konyhai munkalapok vagy gépek törölgetéséhez is használhatunk. A mosogatást az eukaliptusz olaja teszi illatosabbá, keverjük a meleg vízhez, amiben mosogatni fogunk.

Fotó: iStock.com/leonori

Fotó: iStock.com/leonori

Levendulaolaj az elalváshoz

Ha legközelebb úgy érezzük, nem jön álom a szemünkre, próbáljuk ki az alábbi trükköt: levendulás bázisolaj-keveréket tartsunk az orrunk alá. Egyik orrlyukunkat fogjuk be, és lassan, nyugodtan lélegezzük be az illatot, majd lélegezzünk ki. Ismételjük meg párszor a másik orrlyukunkkal is, miközben arról gyártunk színes képeket az agyunkban, hogy a soron következő nap milyen gond nélkül, kellemesen telik majd el. Még jobban alszunk akkor is, ha a levendulát a bogarak távol tartására is felhasználjuk. Bár már ősz van, szúnyogok, legyek, poloskák, más állatok zavarhatják nyugalmunkat, de egyikük sem szereti a levendula illatát. Ha mégis megcsíptek, az argánolajjal kevert levendulával a csípést is bekenhetjük, hamarabb elmúlik a viszketés.

Cipő- és kukaszagtalanító házilag

Az iskolából hazahozott tornacipők, vagy akár az általunk gyakran használt edző- és futócipők is képesek kellemetlen szagot árasztani magukból. Hiába tömjük ki őket újságpapírral, vagy szórunk beléjük szódabikarbónát? Keverjük ez utóbbit össze 5 csepp eukaliptusz- és teafaolajjal, majd tegyük éjszakára a cipőkbe. Ha a szemetest szeretnénk illatosítani, áztassunk pamutrongyot eukaliptuszolajba, és tegyük az üres kukába, majd szórjunk rá szódabikarbónát.