Otthon

3 ok, amiért az otthonunk szorongást válthat ki bennünk – és így javíthatunk rajta

A családias, meleg otthon kialakítása sokszor nem egyszerű, a hétköznapi rohanás és életmód még meg is nehezítheti, hogy mindig tisztaságot és rendet tartsunk. Hogy minél szebb és harmonikusabb legyen a lakásunk, állandóan bújjuk a magazinokat és az olyan oldalakat, ahol szebbnél szebb lakásbelsőket, nappalikat és gyerekszobákat találunk. Megpróbáljuk mi is olyanra formálni a helyiségeket – több-kevesebb sikerrel. A szakemberek szerint a lakberendezésnél és dekorálásnál a szépségen túl van egy mélyebb szempont: az érzelmi szükségleteink kielégítése. Íme 3 ok, amiért az otthonunk szorongást válthat ki bennünk – és így javíthatunk rajta.

Szorongást kiváltó 1. ok

A gyerekek rendetlenségének figyelmen kívül hagyása

Az egyik legnehezebb „csata” szülők és gyerekek között a rendrakás. Merthogy a gyerekek szívesen elöl hagyják a játékokat, később a ruhákat, könyveket és táskákat, amit anya nem néz jó szemmel, és megy a harc, hogy ki pakolja el, ki tegyen rendet. Pedig a rendetlenség eltüntetése fontos a lelkünk egészségének szempontjából is.

Megoldás: Keressünk kompromisszumos megoldást. Ha mindig a konyhában marad a festék és a rajzlap, találjunk helyet annak az egyik fiókban. Nem kerülnek vissza a szekrénybe a játékok? Tegyünk egy nagy dobozt a gyerekszobába, amibe csak bele kell dobálni mindent.

Fotó: iStock.com/undrey

Fotó: iStock.com/undrey

Szorongást kiváltó 2. ok

A lakás nem alkalmazkodik a napi szokásainkhoz és feladatainkhoz

A ruhák rendszeresen a fotelben és a földön landolnak, nem pedig a szennyesben, és a számlákat is mindig elfelejtjük befizetni, pedig tudjuk, hogy fontos, és a tévé is mindig túl hangos, de csak így halljuk a konyhában…

Megoldás: Rendezzük be úgy az otthonunkat, hogy az számunkra praktikus és használható legyen, ne csak arra törekedjünk, hogy szép legyen, mintha egy magazin képeit nézegetnénk. Tegyük oda a szennyestartót, ahol levetkőzünk, és a bejárati ajtó mellett is biztos elfér egy kisasztal, ahol a számlákat gyűjthetjük, és indulásnál csak fel kell kapni azokat, hogy befizethessük. És így tovább.

Szorongást kiváltó 3. ok

A helyiségek hagyományos használata

Nincs olyan szabály, hogy az otthonunkat csak úgy rendezhetjük be, ahogy szerintünk a tervező és az építész gondolta. Mert lehet, hogy nekünk a háló túl kicsi, a dolgozószoba meg túl nagy, a nappali meg túlzsúfolt.

Megoldás: Töröljünk ki minden elvárást és megszokást a fejünkből, és rendezzük be újra a lakást úgy, ahogy SZERINTÜNK a legjobb, a legkényelmesebb, a legélhetőbb.