Otthon

Ilyen főzni –70 fokban az Antarktiszon

Cyprien Verseux asztrobiológus és gleccserkutató az Antarktiszon, meglehetősen elszigetelt körülmények között. Friss ételt azonban ő is szeret enni, csak azt nem olyan egyszerű elkészíteni.

Mintha nem is lenne ott élet, teljesen a technikától függnek – számolt be Verseux a nehézségekről. A levegő hideg és oxigénben szegény, a napot csak ritkán látni. A férfi a gleccsereket tanulmányozza, hogy jobban értsük, mi zajlott le azon a területen régen, s vajon milyen jövő vár ránk. A kutató társaival együtt a Concordia nevű bázison dolgozik, ahol tél elejére kifogytak a friss ételekből.

Jó darabig fagyott ételekre fanyalodtak, majd elhatározták, megmutatják, milyen hideg van odakint.

Nekiálltak szabad téren főzni és sütni, de a tésztába belefagyott a villa, a lekvárba meg a kanál, a feltört tojások megdermedtek félúton.

Hála a modern technológiának azért nem így kell megenniük az ételeiket, de a képek jól érzékeltetik, micsoda mostoha körülmények várják az Antarktiszra érkezőket.